Çocuğu doğacak anne ve babalar yaşadı

Hükümetin çocuğu olacaklara, evlat edinenlere önemli haklar getiren 'Aile Paketi' kısa süre sonra hayata geçiyor. Paket, TBMM'da Komisyonda bazı değişikliklerle kabul edildi. Düzenlemeyle tüm annelere yarı zamanlı çalışma imkanı, evlat edinenlere yeni imkanlar geliyor. Bazı haklar babalara da tanınıyor.
Doğum izni ve yarım zamanlı çalışma hakları 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek. İşte paketten bazı satırbaşları:
MEMUR BABAYA İZİN
Memurun ilerlemesi sürecek: Doğum yapan memura ve eşine istekleri üzerine 24 aya kadar kullandırılan aylıksız izin süresi kademe ve derece intibakında değerlendirilecek.
Erken doğumda izin uzayacak: Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda, doğumdan analık izninin başladığı tarihe kadarki süre doğum sonrası analık iznine eklenecek.
Evlat edinene 8 hafta izin: Bir çocuğu eşiyle veya münferit olarak evlat edinen memurlarla memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde, memur olan eşlerine, çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren 8 hafta izin verilecek.
6 ay yarım zamanlı çalışma: Analık izni biten kadın memur, süt izni verilmeksizin ve çocuğun hayatta olması kaydıyla isteği halinde tüm doğumlarda 6 aya kadar günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Takvim'in haberine göre, çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilecek. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki 12 ay içinde engellilik durumunun tespiti halinde bu süre 12 ay olarak uygulanacak. Evlat edinen memur da bu haktan yararlanacak.
İLKOKULA KADAR İMKAN VAR
Çocuğu olan memur anne ve baba, çocuk mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışma talep edebilecek. Yarım zamanlı çalışmaya başlayan memur, aynı çocuk için bir daha bu haktan yararlanmamak kaydıyla izleyen aybaşından geçerli olmak üzere normal zamanlı çalışmaya dönecek.
ESNEK ÇALIŞMA İSTEYEN İŞÇİ KOVULAMAYACAK
İşveren talebi karşılayacak: İş Kanunu'nun kadın işçilerin doğum ve süt iznini düzenleyen maddeye eklenen fıkra ile analık izni ve yarı zamanlı çalışma sonrasında mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar kısmi süreli çalışma talebi karşılanacak. Bu talep, geçerli fesih nedeni sayılamayacak.
Yarı zamanlı çalışma: Çalışan kadınlara analık izninden sonra ilk çocuk için 60 gün, ikinci çocuk için 120 gün, üçüncü çocuk için 180 gün, engelli çocuk için ise 360 gün yarı zamanlı çalışma hakkı getirilecek. Takvim'in haberine göre, çoğul doğum durumunda, bu sürelere 30'ar gün eklenecek. Bu hak evlat edinme halinde de tanınacak.
Yarım gün iznin ücreti Fon'dan: Kadın işçiye, ücretsiz izin süresi kadar doğum sonrası yarım çalışma ödeneği ödenecek. Ödenek, çalışılan aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan sonraki ikinci ay içinde İşsizlik Sigorta Fonu'ndan aylık olarak yapılacak. Yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadar olacak.
Evlat edinen anne babaya izin: 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine 8 hafta analık hali izni kullandırılacak.
Ücretsiz izin: Analık izninin bitiminden itibaren kadın işçi, evlat edinme halindeyse eşlerden biri 6 aya kadar ücretsiz izin kullanabilecek.
İŞ ARAYANDAN PARA ALINMAYACAK
İzin almadan iş ve işçi bulmaya aracılık yapan gerçek veya tüzel kişilere 20 bin lira, iş arayanlardan ücret alanlara da 20 bin lira para cezası verilecek.