Çipras'ın partisi savunma anlaşmasına 'hayır' oyu verdi

​Yunanistan Parlamentosu, Fransa ile imzalanan savun anlaşmalarını onaylarken, ana muhalefet Partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) anlaşmaya 'hayır' oyu verdi.

Yunanistan Parlamentosu, Fransa ile imzalanan Savunma ve Güvenlik Alanlarında İş Birliğine Yönelik Stratejik Ortaklık Anlaşması'nı onayladı.

Parlamentodaki oylamada iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi ile muhalefetteki Değişim Hareketi Partisi (KINAL), Yunan Çözümü Partisi ve bağımsız milletvekili Konstantina Adamu anlaşmaya "evet" oyu verdi. Ana muhalefet Partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA), Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Mera 25 partisinin tercihi ise "hayır" oldu.

'İktidara gelirsek değiştireceğiz'

Ana muhalefet lideri Aleksis Çipras, parlamentoda yaptığı konuşmada, anlaşmanın taraflar arasında denge oluşturmadığını ve Yunanistan'ın ulusal çıkarları ile örtüşmediğini belirtti. Çipras, anlaşmanın Yunanistan'ı yurt dışında son derece tehlikeli maceralara sürükleyeceğini ifade etti.

Anlaşmayı sert sözlerle eleştiren Çipras, "Fransa, Rafale (savaş uçağı) ve fırkateynler için, Yunanistan gibi borç yükü yüksek olan, borcu gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 210'una ulaşmış bir ülkeden, Yunan savunma sanayinin katılımına dair hiçbir garanti olmaksızın 7 milyar avro alıyor" dedi.

Anlaşmanın, onlarca Fransız askerinin öldüğü Sahel'e Yunan askerlerinin gönderilmesine neden olacağını söyleyen Çipras, buna rağmen Türkiye ile deniz yetki alanlarında yaşanabilecek bir gerginlik sırasında Fransa'ya, Yunanistan'a yardım yükümlülüğü getirmediğini savundu. Çipras, SYRIZA'nın iktidara gelmesi halinde anlaşmanın ilgili hükümlerini değiştireceklerini belirtti.