Çin'e güven olmaz

Diyanet İşleri Başkanı MehmetGörmez'in Çin temasları kapsamında gerçekleştirdiği ziyaretleri Milat'a değerlendiren Doğu Türkistan Derneği Başkanı Hayrullah Efendigil,Çin yönetiminin Türklere yapılan işkence ve katliamları dünya kamuoyundan gizlemeye çalıştığına dikkat çekti.

ABDULMUTTALİP ILGAZ/ ANKARA

Diyanet İşleri Başkanı MehmetGörmez, Çin temasları kapsamında Pekin ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'ye gitti. Tarihi İdgah Camii'nde Doğu Türkistanlı Müslümanlara hitap edecek olan Başkan Görmez, Doğu Türkistan ve Türkiye Müslümanları arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedefliyor. Görmez'in Çin seyahatini Milat'a değerlendiren Doğu Türkistan Derneği Başkanı Hayrullah Efendigil, Çin devletinin Müslümanların inançlarını yaşaması konusunda zalimce davrandığına dikkat çekerek, ikili ilişkilerde göz boyamaya yönelik davranışlarda bulunduğunu söyledi.

Çin İslam'a düşman

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bölgedeki dini kurum başkanlarıyla gerçekleştireceği ikili görüşmelerin ardından Pekin'e hareket ederek Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Liu Yunshan ile görüşecek. Görmez'in Çin makamlarıyla yapacağı görüşmeleri değerlendiren Efendigil, Çin'in İslam karşıtı bir tutum sergilediğini vurgulayarak, geçtiğimiz Ramazan ayında Müslümanların Oruç tutmasının yasaklandığını hatırlattı.

Türkiye'nin çabaları önemli

Çin'in baskı ve fişlemelerle Müslümanların inançlarını yaşamalarına karşı zorba bir tutum takındığına değinen Efendigil, Diyanet İşleri Başkanlığının Çin'deki Müslümanların inanç özgürlüğünü sağlama adına yaptığı girişimleri önemli ve olumlu bulduklarını söyledi. Bu tür ziyaretlerin sıklıkla devam etmesi gerektiğini vurgulayan Efendigil, ikili ilişkilerin Çin'in Müslümanlara karşı yaptığı baskıların azaltılmasında önemli kazanımlar sağlayacağını da sözlerine ekledi.