Çin'den ilginç haber: 70 timsah şehre kaçtı

Çin'in güneyinde etkili olan sellerde bir çiftlikten kaçan 70'ten fazla timsahı bulmak için bölge yetkilileri operasyon başlattı.

Çin basınında yer alan haberlere göre, ülkenin güneyindeki Guangdong eyaleti şiddetli yağışların ve sellerin etkisi altında.

Guangdong'un Maoming kentinde bulunan bir çiftliği de sel basarken, burada bulunan 70'ten fazla timsah kaçtı.

Bölge halkına "dışarı çıkmayın" çağrısı

Bölge yetkilileri, timsahları yakalamak için operasyon başlatırken, bölge halkına da dışarı çıkmamaları uyarısı yapıldı.

Yerel basında yer alan videolarda, en az 69 yetişkin ve 6 yavru timsah Peng Cun köyü yakınlarında görülüyor.

Timsahlar milyonlarca yıl, tropik alanlarda, tatlı su rezervuarlarında yaşamıştır. Uzun süreler boyunca yaşam alanları değişmediğinden hem adaptasyon açısından kolay uyum sağladılar hem de güçlü tehlikeli düşmanları kalmadı ve tabiatın efendisi haline geldiler. Yaşam alanları sulak ve bataklık alanları olduğundan bu alanlara su için gelen hayvanları yiyerek beslendi ve yaşamlarını sürdürdüler.

Timsah Nerede Yaşar?

Timsahlara en çok Amerika, Afrika, Madagaskar, Güney ve Doğu Asya, Orta Avustralya civarlarında rastlanır. Tuzlu sularda yaşayan türleri de bulunur ancak sıcak bölgelerde, bataklıklar ve su kenarlarında yaşayan bir hayvandır.

Timsahların Özellikleri Nelerdir?

Latince isimleri Crocodilia'dır. Hayvanlar aleminin, kordalılar şubesine, bu şubenin de sürüngenler sınıfa ait olan bir hayvandır. zGenellikle sıcak bölgelerde; bataklıklar ve su kenarlarında yaşayan bir hayvandır.

Vücutları kemiksi pullarla örtülüdür. Crocodilia takımı, yaklaşık 220 milyon yıl önce Trias Döneminde ortaya çıkmıştır. Uzaktan bakıldıklarında kertenkeleye benzerler. Ön ayaklarında 5'er adet, arka ayaklarında 4'er adet parmakları bulunur.

Güçlü dişleri ve çok güçlü çeneleri bulunur. Timsahlar için yüzmek, yürümekten daha kolaydır. Gün içerisinde dinlenirler ve genellikle geceleri avlanırlar.

Timsahlar renk körü canlılardır ve dillerini dışarı çıkartma gibi bir yetenekleri bulunmaz. Genellikle balık, kuş ve su için gelen memelileri avlayarak beslenirler. İnsanlara saldıran timsahlar da bulunur.

Avlarına saldırmadan önce 2 metre yaklaşmayı beklerler. Daha sonra avlarını güçlü çeneleri ile suyun içerisine çeker ve boğarlar.

Yumurta ile çoğalırlar. Çiftleşmeden sonra dişi timsah kıyıda bir çukur kazar ve içerisinde 50 kadar yumurta bırakır. Daha sonra yumurtaların yakınlarında nöbet tutar. Bu nöbet 3 ay kadar sürebilir.

Amerika timsahların boyu 50 cm ile 3.8 metre arasında değişir. Ağırlıkları ise 2 tona kadar ulaşabilir. Hint timsahları tatlı suda yaşar, uzunluğu 5 metreye kadar uzayabilir. Timsahlar yok edilmezse uzun süre yaşarlar. Hayvanat bahçelerinde 80 yıl kadar yaşayabilen timsahlar bulunur.