Çin’de Uygur’a ev, iş, arkadaş yasak!..

Çin’de en temel haklarından yoksun bırakılan Uygurlar terörist olarak etiketlenip, Sincan dışına çıkmasına izin verilmiyor. Sincan''dan diğer bölgelere göçenlere ise terörist damgası vurularak ev ve iş verilmesi yasaklanıyor. Çin “Terörle mücadele” bahanesi ile Sincan''dan ayrılan Uygurlara hayatı zindan ediyor.

Süleyman Baş - Milat

Çin’in Doğu Türkistan zulmü şiddetini artırıyor. Sincan bölgesinde yaşayan herkesi terörist olarak damgalayan ülke, Sincan dışında yaşayan Uygurlara ise bulundukları yerde bulunan karakola kayıt yaptırmaları ve haftada bir kez bağlı bulundukları bölgenin karakoluna gitmeleri zorunluğu getirdi.

Uygur’a ev ve iş yasak

Ülkede “terörist” etiketi nedeniyle, Uygurların bir daire kiralaması çok zor. Ev sahipleri polisle başının belaya girmemesi için evlerini Uygurlara kiraya vermiyor. Benzer şekilde, hiç kimse Uygurları işe almaya cesaret edemiyor. Benzer ayrımcı uygulamalara ülke genelinde çok sık rastlanılıyor. Puyang ilçesinde bir düzineden fazla polis memuru, evini Uygurlu bir çifte kiralayan ev sahibine kiracılarını atması için baskı yaptı. Ev sahibi polise çiftin sözleşmesinin hala aktif olduğunu ve onların iyi insanlar olduğunu açıklamaya çalışsa da polisin “sonuçlarına katlanırsın” tehdidinden sonra kiracılarını sokağa attı.

Otellere Sincan ayarı

Bir otel tarafından imzalanan “terörle mücadele sorumluluğu” beyanı.

Çin’de Kamu Güvenlik Bürosu bu yıl tüm yerel otellere “terörle mücadele sorumluluğu beyanı” imzalattı. Bildirgeyi imzalayan oteller Sincan halkının hükümetin onayı olmadan kendi tesislerinde kalamayacaklarını kabul etmiş oldu. Ayrıca otelde kalan Sincanlıların kimlik bilgilerini terörle mücadele ekiplerine bildirmekle yükümlü oldukları, aksi halde işletme lisanslarının iptal edileceği ve otellerinin kapatılacağı da otel sahiplerine bildirildi.

Yasak listesi kabarıyor

Yasak listesinde bulunan eşyaların yetkililere teslim edilmesi gerektiği uyarısını içeren resmi belge

Geçtiğimiz günlerde Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde tarımsal ürünlerden mesleki aletlere, boks eldiveninden pusulaya, çay setlerinden haritaya kadar pek çok eşya yasaklar listesine girdi. Sincan Uygur Kolejlerine sık sık baskın yapan polisler öğrencilerin dolaplarını, yataklarını, bavullarını, aradılar ve telefonlarındaki ses dosyalarını ve görüntüleri incelediler. Öğrencilerin içinde hilal ve yıldız simgesi bulunan eşyalarına, duvar halılarına, “Doğu Türkistan” kelimelerini içeren tepsilerine, Kur'an okuma cihazlarına ve tıraş makinelerine el konuldu. Yetkili makamlar, bu tür eşyalara sahip olup bunları teslim etmeyenlerin, Çin’in Terörle Mücadele Yasası’na göre ciddi şekilde cezalandırılacağını belirtti.

“Uygur’la arkadaşlık yapmayın”

Güneydoğudaki Jiangxi eyaletinden güvenlik gerekçesiyle adını gizleyen Wang Yong, aynı eyaletteki bir Uygurla tanışıp arkadaş olmasının polisler tarafından sorun teşkil edeceğini hiç tahmin edememişti. Wang’ın arkadaşı, karakola gitmeyi bir gün ihmal ettiği için polisin hedefi haline geldi. Wang’ın Uygur genci ile olan ilişkisi polisin dikkatini çekti ve “terörist” olduğu için Uygur’lardan uzak durması konusunda Wang uyarıldı. Uyarıyı reddeden Wang, göz altına alındı ve 285 dolar kefalet ödemeye mahkum edildi. Bu Çin’de her gün yaşanan olaylardan yalnızca birisi.