'Çin ve Rusya'yı bırakın Türkiye'ye bakın'

Foreign Affairs dergisi, "Dünyanın yeni dinamiklerini değerlendirmek için Çin ve Rusya'yı bırakın, Türkiye'ye bakın" analizinde bulundu. ABD'li bir başka yayın organı da "Türkiye ezberleri bozuyor" dedi.

ABD'nin önde gelen dış politika dergilerinden Foreign Affairs ve National Interest, Türkiye hakkında dikkat çeken analizler yayımlayarak Türkiye'nin uluslararası arenada giderek artan bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

TRT Haber'in aktardığına göre Foreign Affairs'te yer alan makalede, "Kendinden Şüphe Eden Süper Güç" başlığı kullanıldı. Yazıda, hâlâ güçlü olan ABD'nin, uluslararası alanda ciddi rakiplerinin olduğu belirtilerek Türkiye'ye dikkat çekildi.

Fareed Zakaria tarafından kaleme alınan makalede 30 yıl öncesine göre Türkiye'nin bugün daha zengin, siyaseten daha olgun bir ülke olduğu vurgulandı.

Yazıda "Dünyada yeni dinamikleri değerlendirmek için Çin ve Rusya'yı bırakın, Türkiye'ye bakın. Güçlü ve popüler bir lider tarafından yönetiliyor. En yüksek düzeyde taleplerde bulunulduğunda bile rutin olarak ABD'ye meydan okuyor" denildi.

National Interest dergisinin "Orta Güçlerin Çağı Geldi" başlıklı makalesine göre, Türkiye'nin dış politikası son dönemde ABD ve diğer ülkelerin baskılarına meydan okuyarak küresel ve bölgesel hedeflerine odaklanıyor.

Makalede, Türkiye'nin Ortadoğu'da giderek daha bağımsız ve iddialı bir oyuncu haline geldiği belirtiliyor, ülkenin çoklu güç kutuplarının orta güç davranışları üzerinde etkili bir rol oynadığı vurgulanıyor.

Özellikle vurgulanması gereken noktalardan biri, Türkiye'nin son dönemde Ortadoğu, Güney Kafkasya, Orta Asya ve Afrika'da artan faaliyetleridir. Ayrıca, Ukrayna-Rusya ve Filistin-İsrail konularındaki etkin rolüne vurgu yapılarak, Türkiye'nin bölgesel ve küresel alanda etkili bir konumda bulunduğuna dikkat çekiliyor.