​Çin: Türkiye'nin projesi hızlı büyümenin arifesinde

Çin'in önde gelen gazetelerinden China Daily'de yayınlanan makalede, 'Türkiye'nin Orta Koridor'u tarihin en iyi fırsat dönemiyle karşı karşıya ve hızlı büyümenin arifesinde.' ifadeleri yer aldı. Projenin potansiyeline dikkat çekildi.

Türkiye'nin Orta Koridor projesi, Çin'den İngiltere'ye kesintisiz ticaret yolunun önemli geçiş noktası. Proje, tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasına da katkı sağlıyor. Bu girişimle ilgili Çin medyasında bir analize yer verildi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden China Daily'de yayınlanan makalede, projenin nadir görülen bir gelişme dönemiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Orta Koridor Girişimi'nin ana projesi olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun Ekim 2017'de hayata geçtiği hatırlatıldı.

Kullanım oranının tatmin edici olmadığı belirtilen demiryolunun sahip olduğu potansiyele dikkat çekilirken analizde, "Türkiye'nin Orta Koridor'u tarihin en iyi fırsat dönemiyle karşı karşıya ve hızlı büyümenin arifesinde" ifadesi kullanıldı.

TÜRKİYE'DEN ÖVGÜYLE BAHSEDİLİYOR

TRT Haber'in derlediği habere göre, Türkiye'nin ulaşım altyapısını güçlendirmesi ve transit prosedürlerini basitleştirmesinden övgüyle bahsedildi. Bunun Orta Koridor'un pazar rekabet gücü ve çekiciliğini artırdığı vurgulandı.

Çin'den Avrupa'ya en kısa yol Türkiye'den geçiyor. Çin'den yola çıkan bir konteyner, Türkiye üzerinden 15 günde Avrupa'ya ulaşıyor. Bu süre, Rusya Kuzey Ticaret Yolu üzerinden 15-20 güne, Süveyş Kanalı üzerinden 45-60 güne kadar çıkıyor.

ORTA KORİDOR PROJESİ

Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması için stratejik önem taşıyan ve Türkiye'den başlayarak Kafkaslar'a, oradan da Hazar Denizi'ni aşarak Türkmenistan ve Kazakistan'ı takiben Orta Asya ve Çin'e ulaşan Orta Koridor'un önemi, "The Ever Given" isimli geminin Süveyş Kanalı'nda karaya oturmasıyla yaşanan sıkıntının ardından daha da arttı. Son dönemde yaşanan gelişmeler ve dev projeler ise Türkiye'yi bu koridorun kilit ülkesi konumuna getirdi.