Çin, Quad Zirvesi'nde kendisini hedef alan yorumlardan rahatsız

Çin, ABD Başkanı Biden'ın ev sahipliğindeki Dörtlü Savunma Diyaloğu (Quad) Zirvesi'nde, Çin'in Hint-Pasifik bölgesindeki saldırgan tutumunun Diyalog ülkeleri tarafından "sınama" şeklinde yorumlanmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, ABD'nin Avustralya, Japonya ve Hindistan ile oluşturduğu Quad'ın, Çin'i çevrelemek ve Amerikan hegemonyasını yaymak için kullanılan bir araç olduğunu savundu.

ABD'nin Hint-Pasifik stratejisinin, "Çin tehdidi" anlatısını yayarak Çin'i dışlamak ve çevrelemek üzere farklı güçleri bir araya getirme girişimi olduğunu öne süren Sözcü Lin, "ABD, her ne kadar Çin'i hedef almadığını da söylese, zirvenin ilk konusu Çin'di ve Çin, zirve boyunca hep konu edildi. ABD yalan söylüyor ve söylediği yalanlara ABD medyası dahi inanmıyor." dedi.

Lin, Çin'in, ülkeler arası işbirliğinin üçüncü bir tarafı hedef almaması ve onun çıkarlarına zarar vermemesi gerektiği görüşünde olduğunu belirterek, "Dışlayıcı gruplar oluşturmak bölge ülkeleri arasında karşılıklı güvenin ve işbirliğinin altını oyuyor. Asya-Pasifik'te barış, kalkınma, işbirliği ve refah eğilimine karşı her girişim başarısızlığa mahkumdur." ifadelerini kullandı.

ABD'nin, kendi üstünlüğünü sürdürme ve Çin'i çevreleme takıntısından, bölgesel ülkeleri araç olarak kullanmaktan ve stratejik niyetlerini dışlayıcı gruplaşmaların arkasına gizlemekten vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Lin, "ABD, Asya-Pasifik'teki diğer ülkelerin stratejik güvenlik çıkarları ve halklarının refahı pahasına bencil çıkar arayışına son vererek bölgedeki ittifaklarının Çin'i hedef almadığı sözüne uygun hareket etmeli." diye konuştu.

Lin, Quad liderlerinin zirvenin ardından yayımladıkları ortak açıklamada Çin ile bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarına konu olan Güney Çin Denizi ve Doğu Çin Denizi'ndeki durumdan duyulan endişenin dile getirilmesi konusunda ise şunları kaydetti:

"Bölge dışı bir ülke (ABD), küçük gruplar toplayarak Çin'in kapısının önündeki deniz sorunlarına müdahil olmak için elinden geleni yapıyor. Bloklar arası cepheleşme yaratmak, gerilimi tırmandırmak, bölgesel barışın ve istikrarın altını oymak istiyor. Hiçbir güç Çin'in toprak bütünlüğü ile denizlerdeki haklarını ve çıkarlarını hukuka uygun olarak koruma, bölgede barışı ve istikrarı sürdürme kararlılığını zayıflatamaz."