Çin lideri Tayvan'ı ana kara ile birleştirme sözü verdi

Çin lideri Cinping, Tayvan'ı ana kara ile birleştirme sözü vererek, "Pekin'in savaşa girmeye hazır olduğu" mesajını verdi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, iktidardaki Komünist Partinin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi'nde yaptığı konuşmada daha hızlı askeri kalkınma çağrısında bulundu ve partinin tekonomi üzerindeki kontrolünü sıkılaştıran politikalarda herhangi bir değişiklik olmadığını dile getirdi.

Ülkenin gelecek beş yılki siyasi yönünü ve yönetim kadrolarını belirleyecek kongrenin açılış töreni ve ilk oturumu Büyük Halk Salonu’nda yapıldı.

Şi Cinping, yaklaşık 1 saat 45 dakika süren açılış konuşmasında Çin'in Hong Kong üzerinde kapsamlı bir kontrol sağlayarak bu bölgeyi 'kaostan yönetime dönüştürdüğünü' söyledi.

Tayvan'la birleşme sözü ve askeri seçeneğin masada olduğu mesajı

Toplantıda ÇKP Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı Şi Cinping, Merkez Komite Çalışma Raporu’nu kongreye sundu.

Modern Çin'in ve ÇKP'nin kurucusu Mao Zedong'dan bu yana en uzun süre görevde kalan başkanı olma unvanını eline alan 69 yaşındaki Şi Cinping, Tayvan'la ilgili yaptığı değerlendirmede, "Barışçıl bir yeniden birleşme perspektifi için samimiyetle büyük bir çaba göstermeye devam ediyoruz. Bununla birlikte, güç kullanımından vazgeçme sözümüz yok ve gerekli tüm tedbirleri alma seçeneğini saklı tutuyoruz." tehdidinde bulundu.

Tayvan'ın ana kara ile yeniden birleşmesini tamamlama sözü de veren Şi, ayrılıkçı hareketlere karşı "güç kullanma seçeneğini dışlamadıkları"nın altını çizdi.

Şi Cinping: Pekin, savaşa girmeye hazır

'Çin ulusunun gençleşmesi' için askeri ve teknolojik gelişmenin hızlandırılması çağrısında bulunan Çin lideri, "Askeri teori, personel ve silah modernizasyonu için daha hızlı çalışacağız. Ordunun stratejik yeteneklerini geliştireceğiz." diye konuştu.

Pekin, Güney Çin ve Doğu Çin Denizleri ile Himalayalar'ın bir bölümü üzerindeki ihtilaflı hak iddiaları nedeniyle Japonya, Hindistan ve bazı Güneydoğu Asya ülkeleriyle çekişme halinde. Buna karşın ABD, Japonya, Avustralya ve Hindistan, "Quad" olarak adlandırılan stratejik bir grup oluşturmuştu.

ABD'den sonra dünyanın ikinci en güçlü ordusu ve savunma bütçesine sahip olan Çin ordusuna atıfla, Halk Kurtuluş Ordusu'nun Çin'in onuru ve temel çıkarlarını koruması gerektiğini belirten Şi, 'toprak bütünlüğü'yle ilgili çıkışında "Pekin'in savaşa girmeye hazır olduğu" mesajını verdi.

Kaynak: Euronews