Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu CNN'e yaptığı açıklamada Tayvan'ın Çin ile savaşa hazırlanmasının hayati zorunlulukta olduğunu belirtti.
Joseph Wu'nun açıklamasının 28 Çin uçağının planlı bir şekilde Tayvan'ın hava sahasını ihlal etmesinin ardından gelmesi dikkat çekti.
Joseph Wu, Çin'in Tayvan'a yönelik bir istila girişiminde bulunmasından ciddi endişe duyduklarını söyledi, dünyaya Tayvan'ın Çin'den korunması çağrısında bulundu.
Çin'in "Tayvan ile birleşme" çağrısına da değinen Joseph Wu, Çin'in vereceği sözleri tutmayacağından emin olduğunu, Hong Kong örneğinin ortada olduğunu söyledi. Wu, Hong Kong için "Modern trajedi" ifadesini kullandı.
Çin-Tayvan sorununun geçmişi
Tayvan Adası, Çin İmparatorluğu'nun bir parçası iken, kanlı bir savaşla 1895'te Japonya İmparatorluğu tarafından sömürgeleştirilmişti.
1945 yılında Japonya'nın teslim olması ve 2. Dünya Savaşı'ndan çekilmesiyle Tayvan yeniden Çin eline geçti.
Çin İç Savaşı neticesinde, 1949'da Mao'nun Komünist güçlerinin Çin'i ele geçirmesi üzerine Çin Cumhuriyeti devrildi. Cumhuriyet yönetimi Tayvan adasına kaçarak burada yönetimini devam ettirdi.
Böylece Çin, anakaradaki Komünist yönetim ve Tayvan adasındaki eski cumhuriyet yönetimi arasında bölündü.
Çin bu tarihten itibaren Tayvan'da hak iddia etti fakat ABD korumasındaki Tayvan'a çıkartma yapmaya cesaret edemedi.
Son dönemde Çin'in güçlenmesine ve ABD'nin bölgedeki gücünün zayıflamasına paralel olarak, Çin'in Tayvan'a müdahale tehditlerini artırması dikkat çekiyor.
Çin, Tayvan'a Hong Kong modeliyle Çin Halk Cumhuriyeti'ne katılması teklifinde bulunuyor. Tayvan ise Çin'in Hong Kong'a verdiği sözleri tutmamasını gerekçe göstererek, böyle bir şeyin müzakeresinde bile bulunmayacaklarını belirtiyor.
Kaynak: Mepa News