Ciğerlerimiz yanıyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Orman Genel Müdürlüğünde 2017 Yılı Orman Yangınları Değerlendirme Basın Toplantısında konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Orman Teşkilatının Türkiye ile sınırlı kalmayıp bölge ülkelerindeki birçok yangına da müdahale ederek dünyadaki üstün konumundan bahsetti. Kurmuş oldukları sistemin ABD'de kurulması için de yardım talep edildiğini anlattı.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

"Yangın çok büyük afet ama Orman Teşkilatı Türkiye'nin her tarafında konuşlanmış ve harekete hazır bir haldedir" diyerek yapılan işin ciddiyetini anlatan Eroğlu, "1839 yılında kurulmuş olan Orman Teşkilatı'nın birinci vazifesi orman ve su varlıklarını korumaktır. Ayrıca yaşlanan ağaçları çürümeden veya yangına kurban gitmeden ekonomiye ve sanayiye kazandırmaktadır" açıklamasında bulunarak konunun önemini vurgulamıştır. 2002 yılından bu yana orman alanlarının bir buçuk milyon hektar artırıldığı hatırlatılan basın açıklamasında Bakan Veysel Eroğlu, "ormanlar artık tapulu, bizim hükümetimizden önce ormanlar kayıt altına alınmadığı için gasp ediliyordu. Biz iş başına gelince ilk yaptığımız iş ormanlara tapu çıkartmak olmuştur. Koruma altındaki ormanlarda 2002 yılından beri ağaç servetimizi yüzde otuz artırdık. Sadece 2003-2016 yılları arasında 3 milyar 750 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Ülkemizin orman varlığını 22.3 milyon hektara ulaştırdık" dedi.

Orman alanlarındaki artış ile beraber artan odun servetinin de ormanların ekonomiye olan katkısını artırdığı anlatılmış bunun sonucunda istihdama katkı sağlandığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca yapılan bu çalışmaların Birleşmiş Milletlerin de dikkatini çektiğini anlatan Eroğlu, "bu çalışmalar sayesinde BM bünyesinde dünya çapında katılım ile yapılan Orman Konferansı'nı New York dışında yapılan tek yer olan İstanbul'da yapabildik" açıklamalarında bulundu.

İhmal ve Dikkatsizlik En Büyük Sebep

Ülkemizde çıkan orman yangınlarını en büyük sebebinin yüzde 87 ile insan kaynaklı olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "İhmal ve dikkatsizlik % 84, Kasıt % 3 ve doğa olayı olarak da yıldırımların etkisi ise % 13" tür.Kasıt olayı artık çok azalmıştır. Bunu da en büyük sebebi yapılan yasal değişlik ile yanan ormanlık alanların başka şekillerde tahsis edilmesinin önüne geçilmesidir. Yangın alanı en geç bir yıl içesinde tekrar ağaçlandırılmaktadır. Yapılan bu değişiklik ile eskiden yüksek olan kasıt oranları indirilmiştir. Konu ile ilgili olarak da çıkarttığımız bir genelge ile ben ve arkadaşlarım ve valiler konunun takipçisiyiz. Ayrıca her yangından sonra kasıt ihtimaline karşı olarak da soruşturma açılmaktadır. Kasıt durumuna karşı çok büyük cezalar vardır. Bu cezalarda vatan hainliği cezalarında olduğu gibi hiçbir indirim ve af kapsamına girmemektedir. Geçen senelerde bir kasıt tespit edilen olayda bir kişiye 27 yıl hapis cezası verilmiştir. Bu işleri yapanlar kodese gider"

Erken Uyarı ve Eğitim

Orman yangınları ile mücadele de en üç temel stratejileri olduğunu anlatan Eroğlu şunları ekledi: "Eğitim ve Bilinçlendirme ile yangının çıkmasına mani olma, erken uyarı, hızlı ve etkin müdahale ve yanan alanların tekrar ağaçlandırılması yangınla mücadele stratejimizdir. Bu anlamda okullarda ve camilerde hutbelerde yapılan çalışmaları ile 2017 yılında 130 bin vatandaşımızı bilgilendirdik.

Antalya'da Uluslararası Ormancılık Eğitim merkezi İzmir Buca da İşçi Eğitim merkezi açtık. 19.718 personelimize eğitim verdik. Müsteşarlarımız bile birçok eğitim ve tatbikattan geçtikleri için hepsi tığ gibidir. Ayrıca 8200 askerimize de bu anlamda eğitim verdik. Bunun için Genelkurmay Başkanlığımıza çok teşekkür ediyorum."

Ormanlar Hepimizin

"Serin geçen Ramazan ayından sonra ortaya çıkan sıcak ve kuru havalar rüzgarında etkisiyle büyük orman yangını riski oluşturmaktadır" diyen Eroğlu yangıları azaltmak için teşkilatın yaptıkların ve vatandaştan beklediklerini şu şekilde açıkladı: "Bu yangınları önceden engelleyebilmek için Meteoroloji İşlerinden aldığımız bilgi ilde üç günlük risk haritası çıkararak ilk müdahale ekiplerimizi her türlü riske karşı önlem olarak bölgeye yönlendiriyoruz. Bu sayede 2003 yılında 40 dakika olan yangına ilk müdahale süresini 15 dakikaya indirdik. 2007-2106 arasında yıllık ortalama 2426 adet olan yangın sayısı 2016 da 3188'e çıkmıştır. Sadece geriye dönük olarak üç günde 147 adet orman yangınına müdahale edilmiştir. Vatandaşlarımızın kullanımına sunduğumuz 1440 mesire alanı, 214 tabiat parkı ve 225 adette şehir ormanı vardır. Yani toplamda 2 bine yakın piknik alanı mevcuttur. Piknik için bu alanların kullanılması ormanların kullanılmaması yangıları azaltacaktır. Ayrıca yangına müdahale için yaptığımız orman yolları vatandaşlarımızın kullanımına açık olduğu için bu alanlarda araç ile geçerken sigara atılması büyük risk oluşturmaktadır. Piknik yapılan yerlerdeki ateşin iyice söndürülmesi, cam kırıkları ve çöpleri toplanması gerekmektedir.

15 Temmuz Darbe girişiminin yaklaştığı şu günlerde de önemli bir açıklamada bulunun Eroğlu, "15 Temmuz günü 4.Kolorduyu kurumun büyük iş makineleri ile kapatmıştık. Personellerimiz ve orman muhafaza memurlarımızla mücadele etmiştik. Teşkilatımızda 4970 Orman Muhafaza memuru vardır. Bunların hepsi silahlandırılmış çalışanlardır. Gerektiği zaman müdahaleye hazırdır" dedi.