Çiftçilerin kabusu geri döndü

Antalya''da kış aylarında görülen ve milyonlarca ton domatese zarar veren ''tuta absoluta'' böcekleri yeniden ortaya çıktı.

Örtü altı ve açık tarımda Türkiye'de söz sahibi olan Antalya'nın Aksu ilçesinde, milyonlarca ton domatesin çöpe gitmesine neden olan tuta absoluta' zararlı böcekleri, bu kez de susam tarlalarına dadandı.

Susam tarlalarında binlerce ton zarar olduğu öğrenildi. 2009 yılında Güney Avrupa üzerinden Türkiye'ye giren 'tuta absoluta' bu kez susam tarlalarını mesken tuttu. Özellikle kış aylarında binlerce dönüm örtü altı tarım alanlarının içerisinde bulunan milyonlarca ton Akdeniz'in incisi domatesin çöpe gitmesine neden olan 'tuta absoluta', domatesin yokluğunda susam tarlalarına saldırdı. İlçede yüzlerce dönüm alanda ekili bulunan susamlarda, tuta böcekleri nedeniyle verim düştü. Susam ağaçlarının tepeleri tuta'lar tarafından mesken edilerek, üst meyveler tuta'lar tarafından tüketildi. Çiftçiler ise dönümden normal şartlarda 120 kilo susam aldıklarını ifade ederlerken bu yıl tuta nedeniyle dönümden alınan susamın 50 kilogramın altına kadar düşeceğini ifade etti. DOMATES SEZONU ÖNCESİ TUTA KORKUSU SARDI

Diğer taraftan çiftçilerin her türlü mücadelesine rağmen bir türlü yok edilemeyen 'tuta absoluta' böcekleri, bu yıl da domates sezonu öncesi çiftçileri kara kara düşündürüyor. Geçen yıl çiftçileri milyonlarca ton domates zararına uğratan tutaların, bu yıl da domateslerin dikilmeye başlaması ile birlikte yeniden etkili olacağı konuşuluyor. Çiftçiler, daha önce 'tuta' kelebeğinin yok edilmesinde kullandıkları ilaçların tesir etmemesi üzerine ilaçların araştırılması için Aksu Tarım İlçe Müdürlüğüne de dilekçe verdi.

"TUTA'LAR DOMATESİN YOKLUĞUNDA SUSAMLARA SALDIRDI"

3 ay önce tuta nedeniyle domateslerini söktüklerini ve milyonlarca ton zarar verdiklerini ifade eden çiftçi Mustafa Güvendiren, "Artık tuta denilen böcekler ile mücadele edemiyoruz. Attığımız ilaçların hiç tesiri yok. Domates bitti şimdi bir dikimimiz daha geldi. Tehlike yine kapıda bekliyor. Tuta'lar domatesin yokluğunda susamlara saldırdı. Yoncaları bitirdi. Biz çiftçiler olarak artık ülkemize katkı sağlamak istiyoruz. Çalışmak istiyoruz. Domatesi tuta'dan dolayı kaldıramadık bu sefer susamı da kaldıramıyoruz" dedi. "TUTA'DAN DOLAYI 50 KİLO SUSAM ALIRSAK BUNA RAZIYIZ"

Bir başka çiftçi Ramazan Çölgeçen ise, "Biz her sene susam ekiyoruz. Her yıl ortalama dönümden 120 kilo susam alıyoruz. Bu sene tuta'dan dolayı 50 kilo susam alırsak buna razıyız. Bir susam ağacında 6 tane meyve var. Bunun altı da üstü de boş. Tuta bitirdi. Tuta'dan dolayı çiftçilik yapacak halimiz kalmadı. Domates ekiyoruz bitiriyor. Susam ekiyoruz bitiriyor. İlaçların bir etkisi kalmadı. Bir ilaç ismi duyuyoruz gidip hemen alıyoruz ama onun da etkisi yok" ifadelerini kaydetti. 30 yıldır çiftçilik yaptığını ifade eden Hasan Güvendiren ise, "Ektiğimiz bütün ürünleri tuta böceği istila ediyor. Ben bu yaşıma kadar böyle bir şey görmedim" ifadelerini kullandı.