Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlar başlıyor

Çiftçiler Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularını, kendi arazilerinin bulunduğu il ve ilçedeki Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı müdürlüklerine bizzat giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirebilecekler.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), tarım politikalarının şekillendirilmesine yönelik olarak çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması amacıyla kuruldu.

Bitkisel üretim yapan ve bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin ÇKS başvurularını yapmaları gerekiyor.

Üreticiler ÇKS başvurularını arazilerinin bulunduğu yerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. e-Devlet Kapısı'nda başvuru imkanından, geçmiş yıllarda ÇKS'ye kayıtlı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler yararlanabiliyor.

2024 üretim yılı ÇKS başvuruları 1 Eylül Cuma günü başlayacak ve 2 Ocak 2024 günü mesai bitimine kadar devam edecek.

İlk defa ÇKS'ye kaydolacak veya geçmiş başvurusundaki arazi bilgilerinde değişiklik yapacak üreticilerin Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor.

TARIMCEBİMDE kolaylığı

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığının dijital dönüşüm hamleleri kapsamında uygulamaya aldığı "TARIMCEBİMDE" mobil uygulaması da üreticilerin iş ve işlemlerini kolaylaştırıyor.

Bu kapsamda üreticiler uygulamaya girerek, "e-Devlet Hizmetleri" sekmesinden kayıt işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

Söz konusu uygulama, ürün bildirimi ve desteklemeler başta olmak üzere çeşitli konularda da çiftçilere kolaylık sağlıyor.

Çiftçi Kayıt Sistemi nedir

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi, özellikle genç çiftçilere olumlu teşvikler sağlamak amacıyla devlet tarafından geliştirilen bir inisiyatiftir. Bu sistem çerçevesinde çeşitli adımlar atılarak çiftçilere hibe, teşvik, düşük faizli kredi gibi destekler sunulmaktadır.

Çiftçilik belgesini alabilmek için öncelikle çiftçi adayları e-Devlet web sitesi üzerinden veya internet üzerinde "çiftçi kayıt formu" gibi ifadelerle arama yaparak ilgili formu bulabilirler. Bu formu doldurarak çıktısını aldıktan sonra başvurularını Tarım İl Müdürlüğü'ne şahsen yapmaları gerekmektedir. Başvurular yönetim kurulu tarafından detaylı bir incelemeye tabi tutulur. İnceleme sonucunda olumlu görüşler varsa, çiftçi adaylarının kayıtları aktif hale getirilir ve çiftçilik belgeleri kendilerine teslim edilir. Başvurular üç farklı kategoride yapılmaktadır:

Toprak sahiplerinin başvurusu,

Toprak kiralayan kişilerin başvurusu,

Toprak sahibinin birinci dereceden yakınlarına ait olan kişilerin başvurusu.

ÇKS belgesi e-devlet üzerinden alınabilir. E-devlet portalına giriş yapılarak belirlenen ilgili form doldurulduktan sonra bu belge oluşturulabilir. Ardından oluşturulan bu belgeyle bağlı bulunulan Tarım İl Müdürlüklerine başvurulur.