CHP'nin korkusu ne?

İlan ve reklam gelirleriyle ayakta duran basının demokrasinin en önemli unsurlarından biri olduğunu ifade eden İBB MHP Grup Başkanvekili Volkan Yılmaz, "Meclis karar özetlerinin resmi ilan yayınlayan gazetelerde duyurulması teklifimiz oy çokluğuyla kabul edildiği halde neden hâlâ yayınlatmıyorsunuz? Bir korkunuz mu var, söyleyin bilelim" dedi.

HABER: FATİH SİNAN

AK Partili üyelerin pandemi döneminde zor durumda kalan İstanbul’daki ulusal ve yerel yayın yapan gazetelere destek olmak için Belediye Meclisi Kararlarının ilan olarak yayınlanması kararını İBB Meclisi 25 Kasım 2021’deki toplantıda oy birliği ile kabul etmişti. Fakat İBB Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanı Nurten Uğursoy’un başında olduğu ekip ikinci bir raporla ‘tasarruf’ gerekçesi bahanesiyle gazetelerin desteklenmesinden vazgeçilmesini talep etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da İzmir’in yerel basın modelinin CHP’li 13 büyükşehirde uygulanıp meclis kararlarının gazetelerde yayınlama talimatına Ankara başta olmak üzere CHP’li belediyeler uyma kararı almıştı. Fakat CHP’li İBB İstanbul’daki gazetelere ilan verilmesi kararını Meclis’e geri gönderdi. İmamoğlu, 10 bin basın emekçisinin çalıştığı İstanbul’daki 40 gazeteye yıllık 22 milyon TL ilan verilmesini ‘tasarruf’ gerekçesiyle reddettiği halde Halk Ekmek büfelerinde Sözcü ve Korkusuz gazetelerini ücretsiz dağıttırmıştı.

Neden hâlâ yayınlatmıyorsunuz?

İBB Meclisi şubat ayı oturumunda konuşan Silivri Belediye Başkanı ve İBB MHP Grup Başkanvekili Volkan Yılmaz, “Tevfik Göksu ile birlikte gruplarımız adına bir önerge vererek Meclis karar özetlerinin resmi ilan yayınlayan gazetelerimiz aracılığıyla halkımıza duyurulmasını teklif etmiştik. Tarık Balyalı önergeye prensipte evet dediklerini, lakin plan bütçe komisyonuna da havale edilmesini istedi. Biz de uygun bulduk. Söz konusu önerge hukuk, plan ve bütçe komisyonlarına da havale edildi. Her iki komisyonun uygun görüşüyle tüm parti gruplarının desteğini alarak oy birliğiyle kabul edildi. Ancak hâlâ yayınlanmadı” dedi.

Kimlere ne reklam verdiğinizi biliyoruz

İlan ve reklam gelirleriyle ayakta duran basın ve basın mensuplarının zor günler yaşamaya devam ettiğini ifade eden Yılmaz sözlerini şöyle noktaladı: “Basın, demokrasimizin en önemli unsurlarından biridir. Önergenin verildiği günden bu yana 5, kabul tarihinden bugüne 3 toplantımızı geride bıraktık. Oy birliğiyle aldığımız karar sonrası Meclis karar özetlerini hâlâ neden gazetelerde yayınlatmıyorsunuz? Bir korkunuz mu var, söyleyin bilelim, 16 milyon İstanbullu da öğrensin. Bize tasarruf tedbirleri, bütçe yetersizliği gibi nezdimizde hükmü olmayacak mazeretlerle gelmeyin. Gazetelere üstü kapalı ödenenleri de gazetelere reklam altında verilenleri de balya balya ayrılıp büfelerde dağıtılan gazeteleri de ve YouTuberlara ödenen paraları da reklam ve tanıtıma ayrılan rakamları da hepimiz çok iyi biliyoruz. Sizleri kararınızın arkasında durmaya davet ediyorum.”