Gazze'de işgalci İsrail'in masumları hedef alarak yürüttüğü acımasız saldırılar ve katliamlar, bölgedeki insani krizi derinleştiriyor. 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılarda işgalci güçlerinin sivil yerleşimlere yönelik bomba yağdırması ve bölgeye yardım malzemelerinin ulaşmasını engellemesi, açlık ve susuzluğun tehlikeli seviyelere ulaşmasına neden oldu.
Türkiye, bu vaheşetin durması için Gazze'de garantör ülke olma teklifinde bulunmuştu. Ancak, her zaman Batı'dan gelen sufleyi okumayı seven CHP'den aksi yönden çıkış geldi. Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel tarafından eleştirilen bu teklif, 'Nereden çıktı garantörlük işi?' diye yankılandı.
Uzgel, düzenlediği basın toplantısında hükümetin dış politikasını sert bir dille eleştirdi. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin konusundaki garantörlük açıklamalarına atıfta bulunan Uzgel, şu sözleri aktardı:
Gazze meselesinde biz garantör olacağız’ diyorsunuz. Nereden çıktı garantörlük işi… Türkiye’ye böyle küçük düşürmeye hakkınız var mı? En basit diplomatik ilkelere dış politika kurallarına uymamak nereden çıktı? Türkiye koskoca bir ülke. Türkiye’yi bu hale düşürmeye gerek var mı? Hiçbir ülke cevap vermiyor, hiçbir ülke kaale almıyor. Türkiye’yi niye garantör yapsınlar Gazze’de?
Neyin taşeronluğunu üstlendiniz Somali’de?Skandal sözlerine devam eden Uzgel bu sefer de Türkiye'nin Afrika'daki açılımlarını eleştirdi!
Uzgel, Türkiye'nin Somali'deki yatırımları ve Afrika politikasını hedef alan Uzgel, "Denge politikanız tıkandı kaldı. Bunu Somali’den mi açmaya çalışıyorsunuz? Ege’yi Doğu Akdeniz’i hallettiniz sırada Somali mi var? Neyin taşeronluğunu üstlendiniz Somali’de? Bize aynı Libya senaryosunu mu satmaya çalışıyorsunuz? Bunları artık bize, kamuoyuna yediremezsiniz" şeklinde konuştu.
"Somali karasularını korumayı üstlenmek nereden çıktı?"CHP'li Uzgel son olarak ise şu ifadeleri kullandı:
Siz daha Osmanlı padişahlarının adını verdiğiniz Türk bayrağına boyayarak aslında göz boyadığınız sondaj gemilerini bir Doğu Akdeniz’e gönderin de sondaj yapın orada sonra Somali’ye gidersiniz. Yanı başımızdaki sahalarda sondaj yapamıyorsunuz. Hani ne oldu Libya ile münhasır ekonomik bölge mutabakatı imzaladınız? O alanlarda niye hiçbir ekonomik aktivite yok? Niçin yapıldı o anlaşma o zaman? Afrika’da Amerika’nın vekili mi olmak istiyorsunuz? Askeri eğitim veriyorsunuz, olabilir. Ama Somali karasularını korumayı üstlenmek nereden çıktı? Bunun Türkiye’nin güvenliği ile ilgisi nedir? Bu kadar istikrarsız bir ülkeye bu ölçüde askeri angajmanı niçin yapıyorsunuz
Kazan-kazan prensibi CHP'yi rahatsız ettiTürkiye'nin stratejik hamleleri başta Fransa olmak üzere Batılı devletlerde rahatsızlık uyandırırken sahneye CHP'nin çıkması akıllarda soru işareti bıraktı!
Özellikle Türkiye'nin Afrika ile ticaret hacmi, son yıllarda gözle görülür bir artışla 8 milyar dolara ulaşırken bu artışın temelleri, 2003 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Stratejik Afrika" politikasını hayata geçirmesiyle atıldı.
Kazan-kazan prensibi doğrultusunda kurulan ilişkilerde, Türkiye'nin Afrika'daki doğrudan yatırımları 2003'te 100 milyon dolar seviyesindeyken, geçen yıl bu rakam 8 milyar dolara yükseldi. Türk şirketlerinin üstlendiği projelerin toplam değeri ise 70 milyar dolara ulaştı.
Son olarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed ile bir araya gelmesi dikkat çekti. Bayraktar, Mohamed ile petrol ve doğalgaz alanında iş birliğini geliştirmek üzere hükümetlerarası anlaşma ve mutabakat zaptı imzaladıklarını duyurdu."