CHP' yine şaşırtmadı! Somali tezkeresine karşı çıktılar!

Türkiye'nin milli çıkarlarının karşısında durarak Doğu Akdeniz, Libya, Suriye ve Irak'ta ne işimiz var diyen CHP, şimdi de TSK'nın deniz yetki alanları dahil olmak üzere Somali'de 2 yıl boyunca görev yapacağı tezkereye karşı çıktı.

Türkiye ve Somali arasında 8 Şubat 2024’te imzalanan Savunma ve Ekonomik İş Birliği Çerçeve Anlaşması, Afrika Boynuzu için stratejik öneme sahip ciddi hamleler içeriyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 4 gün önce yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Somali denizlerinde üç blokta doğalgaz ve petrol arayacağını bildirmişti.

Cuma günü TBMM'ye gönderilen tezkereye göre ise, Türk Silahlı Kuvvetleri, Somali'nin deniz yetki alanları dahil olmak üzere iki ülke tarafından müştereken belirlenecek bölgelerde 2 yıl süreyle görev yapacak.

CHP yine Türkiye'nin karşısında konumlandı

Türkiye'nin Doğu Akdeniz, Libya, Suriye ve Irak'ta yaptığı hamlelerle bölgedeki milli menfaatlere ters düşen oyunları bozmasından rahatsız olan CHP, Somali ile yapılan anlaşmaya da karşı çıktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, TBMM’ye gönderilen Somali tezkeresiyle ilgili “Somali’nin deniz yetki alanlarında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin görevlendirilmesi, mevcut operasyonlarımızı ve ülke güvenliğimizi riske atabilir. Bu nedenle, tezkerenin içerik ve uygulama açısından doğurabileceği tehlikeli sonuçlar dikkate alınmalıdır. CHP olarak, Somali Tezkeresi'ne ilişkin çekincelerimizi TBMM gündemine taşıyacak ve konunun titizlikle ele alınması için çaba harcayacağız.” açıklamasını yaptı.

Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığına gönderildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığına gönderilen tezkerede, Türkiye ile Somali arasında yürürlükte bulunan anlaşmalar kapsamında Somali'de güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik eğitim, yardım ve danışmanlık faaliyetlerinin sürdürüldüğü belirtildi. Tezkerede, Somali savunma ve güvenlik kuvvetlerinin yeniden yapılandırılması ve terörle mücadele edebilme kapasitesine ulaşabilmesi için uluslararası toplumla birlikte 10 yılı aşkın süredir destek sağlandığı kaydedildi.

TSK deniz unsurlarının, Denizde Seyir Güvenliğine Karşı Yasadışı Eylemlerin Önlenmesine Dair Sözleşme ve 16 Aralık 2008 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı temelinde uluslararası toplumca Aden Körfezi, Somali açıkları (Somali karasuları hariç), Arap Denizi ile mücavir bölgelerde yürütülen deniz haydutluğu, silahlı soygun eylemleri ve denizde terörizmle mücadeleye ilişkin çabalara TBMM'nin 2009 yılından bu yana verdiği izin çerçevesinde etkin bir şekilde destek verdiği hatırlatıldı. Ayrıca, bu çerçevede Somali açıklarında seyrüsefer emniyetinin sağlanmasına da katkıda bulunulduğu ve bu yılın Temmuz ayından itibaren bu amaca yönelik faaliyet gösteren Birleşik Görev Kuvveti-151'e yedinci kez komuta edileceği kaydedildi.