CHP yine çark etti

Sürekli olarak CHP'nin kurulmasını gündeme getirdiği araştırma komisyonu için hükümet adım atınca CHP yine çark etti.

ASLAN DEĞİRMENCİ / ANKARA-

Sürekli olarak CHP'nin kurulmasını gündeme getirdiği araştırma komisyonu için hükümet adım atınca CHP yine çark etti. Oysa bu öneriyi gündeme getiren yine ilk CHP olmuştu. Çözüm sürecinin başladığı günden bu yana CHP, sürekli olarak TBMM'yi adres olarak gösteriyordu.

AK Parti'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu çözüm sürecine dair Meclis Araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergeye CHP'den ret geldi. Oysa bu öneriyi gündeme getiren yine ilk CHP olmuştu. İlk kez CHP İnsan Hakları'ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun gündeme taşıdığı ve parti olarak arkasında durulan TBMM çatısı altında araştırma Komisyonuna karşı çıkılması manidar bulundu.

Bahaneleri hazır

Konu hakkında açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu çözüm sürecine dair Meclis Araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergenin, TBMM İçtüzüğü'ne ve Anayasa'ya aykırı olduğunu, bu nedenle komisyonda yer almayacaklarını söyledi.

Bu nasıl iş

Öte yandan çözüm sürecinin başladığı günden bu yana CHP, sürekli olarak TBMM'yi adres olarak gösteriyordu. Çözüm sürecini değerlendirmek için hükümet konuyu komisyon aracılığıyla TBMM'ye taşıyınca CHP'nin geri adım atması Kürt sorununda samimi olmadığını gözler önüne serdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, kurulacak araştırma komisyonu ile Meclis'in ve bütün siyasi partilerin çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerinin ve tekliflerinin alınmasını hedeflediklerini söylemişti.

Önergenin hedefi

Araştırma önergesi, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mahir Ünal, Nurettin Canikli, Ayşenur Bahçekapılı, Mustafa Elitaş ile arkadaşlarının imzası ile TBMM Başkanlığı'na sunulmuştu. Önergenin gerekçesinde, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, demokratik bir temelde, insan onuruna dayalı, çok sesliliği, açık fikirliliği ve hoşgörüyü güvence altına alarak, özgür ve eşit bir yaşama alanı oluşturmak durumundadır. Bu temel anlayışa hizmet amacıyla yürütülen ve 'Çözüm Süreci' olarak adlandırılan sürecin temel hedefi; 23 Nisan 1920u2032de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılırken tasavvur edilen, tahayyül edilen büyük Türkiye idealidir" ifadelerine yer verilmişti.