Rusya'ya 13 Haziran'da başlayan 3 günlük resmi ziyarette bulunan Tebbun, ikili görüşmelerin yanı sıra St. Petersburg şehrinde düzenlenen Uluslararası Ekonomi Forumu'na da katılacak.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in resmi davetlisi olan Tebbun'un Rusya ziyaretinde çeşitli alanlarda işbirliği konularının ele alınması bekleniyor.
Tebbun'un Rusya'daki temaslarıMoskova temasları kapsamında dün Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile görüşen Tebbun, "Afrika'nın ekonomik ve endüstriyel güçlerinden biri olmayı hedeflediklerini" belirtti.
Tebbun dün ayrıca Moskova'da Cezayir'in bağımsızlık sembolü Emir Abdülkadir'in heykelinin açılışını yaptı.
Cezayir Cumhurbaşkanlığı, anıtın "Moskova'da Müslüman ve Arap bir liderin ilk anıtı" olduğu bilgisini verdi.
Emir Abdulkadir yazar, şair, filozof, siyasetçi ve Fransa'nın sömürge girişimine karşı savaşçı kimliğiyle Cezayir'in kurucu lideri kabul ediliyor.
OPEC+ ortaklığından BRICS grubunaİki ülke ilişkileri konusunda yakın zamanda açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Cumhurbaşkanı Tebbun, Rusya-Cezayir stratejik ortaklığının özünü, tarihini ve geleceğini anlıyor." ifadelerini kullandı.
Lavrov, Rusya ve Cezayir ilişkilerine dair, "Her alanda aktif bir diyalog var, Cezayir ile sadece OPEC+ çerçevesinde işbirliğimiz yok, aynı zamanda ortağız." şeklinde konuştu.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya'nın da aralarında bulunduğu OPEC dışı bazı üretici ülkeler 2016'da Cezayir'de OPEC+ grubunu kurmuştu.
Resmi verilere göre Cezayir, Rusya'nın Afrika'daki en büyük ikinci ticaret ortağı konumunda.
Lavrov, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin oluşturduğu BRICS grubuna Cezayir'in katılımı konusunda da, "Cezayir, tüm avantajları ve özellikleriyle (BRICS'e) başvuranlar arasında kesinlikle en ön sırada yer alıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) silahlanma, silahsızlanma ve uluslararası güvenliğe ilişkin 2023 raporuna göre, silahlarının yüzde 50'den fazlasını Rusya'dan temin eden Cezayir, Hindistan ve Çin'den sonra en çok Rus silahı alan üçüncü ülke.
İkili ilişkilerde ABD faktörüMoskova'ya göre, ABD yönetimi Rusya-Cezayir ilişkilerinden rahatsız. Lavrov, "ABD'den bir grup senatörün Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'e Cezayir'in Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmaması konusunda bir mektup gönderdiğini" söyledi.
Cezayir yönetiminin bu şekilde yönlendirilemeyeceğini kaydeden Rusya Dışişleri Bakanı, "Cezayir'in direktiflerle hareket etmesini beklemediğini" belirtti.
Rusya ile ilişkilerde öne çıkan konularTebbun'un Rusya ziyaretini AA muhabirine değerlendiren Cezayirli siyasi analist Guviy Buhaniye, "Öncelikli konu, Cezayir'in Rusya'dan silah temini ve enerji alanlarında tarihi ve stratejik ilişkilere sahip olmasıdır." dedi.
Rusya'nın Cezayir'e Kovid-19 salgını sırasında Sputnik V aşısı sağladığını hatırlatan Buhaniye, "sağlık diplomasisi" açısından iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine işaret etti.
Buhaniye, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrasında uygulanan uluslararası yaptırımlara katılmayan Cezayir'in Moskova ile stratejik ortaklığa devam etmesinin ilişkileri derinleştiren diğer bir faktör olduğunu ifade etti.
Tebbun'un Rusya ziyaretinin Cezayir için önemine dikkati çeken Buhaniye, BRICS grubuna katılmak dahil Cezayir'in ekonomide yeni hedefler peşinde olduğunu dile getirdi.