Cenevre' de üçünücü viraj geçildi

İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki Cenevre'de gerçekleştirilen görüşmelerde üçüncü tura geçildi. İran tarafını temsil eden Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, görüşmelere anlaşma umuduyla gitti. Obama ise bu süreçte Kongre'den İran'a yeni yaptırım kararları almamasını istedi.

İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında Cenevre'de yürütülen İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin üçüncü turunda, programını durdurması karşılığında İran'a uygulanan yaptırımların azaltılması masada. Son beş haftada üçüncü kez bir araya gelen taraflar, ilk etapta geçici bir anlaşma üzerinde anlaşmayı hedefliyor. Yaptırımlar nedeniyle ekonomik açıdan sıkıntılar yaşayan petrol ihracatçısı İran, nükleer programının tamamıyla barışçıl olduğunu ve buna hakkı bulunduğunu iddia ederken, Batılı ülkeler ise bu programın nükleer silah yapabilecek kapasiteye erişmemesi gerektiğini belirtiyor. İran, özellikle ABD yönetiminden yaptırımların azaltılabileceği yönünde sinyaller gelmesi üzerine masadan kalkan taraf olmak istemiyor.

Obama görüşmelerden umutlu

Batılı ülkeler ise İran'ı nükleer programı konusunda belirli bir taahhüt altına sokmayı hedefliyor. Tarafların görüşme öncesi itidalli davranması dikkat çekerken, ABD Başkanı Barack Obama, senatörlerden İran ile müzakerelerin devam ettiği bir sırada Kongre'nin bu ülkeye yönelik yeni yaptırımları yürürlüğe koymamasını istedi. Obama, İran'ın P5+1 ülkelerinin teklifini kabul etmemesi veya taahhütlerini yerine getirmemesi halinde ise bu duruma güçlü bir yanıt olarak yeni yaptırımların en etkili yaptırımlar olacağını söyledi

Zarif umutlu konuştu

Cenevre'deki toplantıda İran tarafını temsil eden Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, görüşmelere anlaşma umuduyla gitti. Görüşme öncesi İtalya'da mevkidaşı Emma Bonino ile görüşen Zarif, 'İyi niyet ve sorunları çözmek için siyasi irade varsa başarının her türlü olasılığı vardır. Cenevre'ye, masadan bir anlaşmayla kalkmanın kararlılığıyla gidiyorum' dedi. İranlı bakan, konunun 2-3 görüşmeyle çözülemeyeceğini, bir süreç gerektirdiğini ama bu görüşmelerde ilerleme kaydedileceği umudu taşıdığını dile getirdi.