Cemaat torpili ile işe giren memurlar atılacak

10 yılda kamuya alınan 730 bin kişiye sınavlar yoluyla müdahale eden paralel yapı için düğmeye basıldı. Kopyacılar ayıklanacak, hileli sınavla memur olanlar işten atılacak.

Başbakan Recep Recep Tayyip Erdoğan'ın ulusal güvenliğe açık tehdit olarak nitelendirdiği paralel yapının devlete yerleşme, yükselme ve milyonlarca gencin girdiği sınavları yönlendirme stratejisi büyük kuşku uyandırdı. Sabah gazetesinin haberine göre, Geriye yönelik olarak 10 yıllık tüm sınavlar, sorular, memuriyete giriş, yükselme ve yabancı seviye tespiti tek tek masaya yatırıldı. Son 10 yılda kamuya yaklaşık 730 bin personel alınırken, MİT'ten Merkez Bankası'na, kamu bankalarından üniversitelere kadar her alanda yapılan hemen her sınava cemaatin el attığı saptandı. "Cemaat Yerleştirme Sınavları"nda isim listeleri sunulduğu, kontenjanlar ayrıldığı, özel görevler için usulsüz atamalar yapıldığı belirlendi.

KOPYACILAR AYIKLANACAK

Merkez Bankası, Ziraat Bankası ve Halkbank, MİT, TSK, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterlikleri mahalli idarelere yapılan alımlarla birlikte bu sayı neredeyse ikiye katlandı. Aynı dönemde sözleşmeli personel sayısında da büyük artış yaşandı. Bu süre içinde yapılan kamuya giriş sınavları geriye dönük tek tek inceleniyor. Kopya çekilen sınavlar iptal edilecek ve bu kararla birlikte cemaat listesinden sınav kazananların memuriyeti sona erecek.

'PARALEL'E BAŞBAKANLIK ENGELİ'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "kariyer meslek uygulamalarının incelenmesi" talimatının ardından Başbakanlık da harekete geçti. Paralel yapının özellikle yerleştiği, hakim-savcı, kaymakam, müfettiş, murakıp, denetçi ve uzman gibi kariyer mesleklerine girişte son sözü Başbakanlık söyleyecek. Erdoğan'ın imzası ile önceki gün yayınlanan genelge ile kariyer personel alımı Başbakanlık iznine bağlandı.

BÜTÜN BOYUTLARIYLA İNCELENİYOR

Özellikle , hakim, savcı, kaymakam, müfettiş, denetçi, uzman gibi kariyer mesleklere yapılan alımlar ve özel yarışma sınavı gerektiren meslekler bütün boyutuyla inceleniyor. Bu alanlarda yapılan yazılı ve sözlü sınavlar, güvenlik soruşturmaları, yeterlilik sınavları incelenerek ayırımcılığa neden olan kuruluşlar hakkında da soruşturma açılacak. Fırsat eşitliğine aykırı hareket edenler hakkında dava açılacak.

SORULARDA SIZMA VAR MI?

Bu kurumlardaki paralel yapının temizlenmesine yönelik plan kapsamında, son yıllarda yapılan KPSS ve kurum sınavları didik didik taranıyor. Sorularda sızma olup olmadığı, cemaate özel kontenjan ayrılıp ayrılmadığı, mülakatlar öncesindeki özel görevlendirmeler yaşanıp yaşanmadığı ortaya çıkarılıyor. Bankalar ve kritik kurumların bilgi işlem ve personel müdürlükleri yenileniyor. Paralel yapı ile birlikte hareket edip suç işleyenler hakkında dava açılacak.