Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun, yaz aylarının gelmesiyle birlikte boğulma vakalarının arttığına dikkat çekerek, Karadeniz sahillerindeki çeken akıntıya karşı bilinçli ve dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Uzun, çeken akıntının kumsaldaki güçlü bir akıntı olduğunu ve bu akıntının belirli şartlar altında gerçekleştiğini ifade etti.
Özellikle kayalık ve mendirek gibi çıkıntıların olduğu bölgelerde ve dalga düzeninin bozulduğu yerlerde çeken akıntı ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan Uzun, rip akıntısının çok güçlü bir akıntı olduğunu ancak yüzeyde kalacağını ve insanları derine çekmeyeceğini söyledi. Rip akıntısının belirtilerini dikkatli gözlemlemek gerektiğini ve eğer bulanık su hareketleri veya yosunların kumla karıştığı görülüyorsa bu durumda rip akıntısı olabileceğini belirtti.
Sakin kalmak önemliRip akıntısıyla karşılaşıldığında sakin olunması gerektiğini ve su üstünde kalmaya çalışmanın önemli olduğunu vurgulayan Uzun, eğer yüzme yeteneği varsa kıyı çizgisine paralel olarak yüzülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yardım istemek için karadakilere yönelmek ve cankurtaranlardan yardım talep etmek gerektiğini söyledi.
Uzun, çeken akıntının bütün kıyılarda görülebileceğini ve bu nedenle herkesin bu konuda bilinçli olmasının önemli olduğunu vurguladı. Boğulma vakalarının yıllık olarak Türkiye'de 300'ü geçtiğini ve dünya genelinde ise bu rakamın 300 bini bulduğunu belirterek, önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi.
Son bir ayda Samsun'da görev yapan cankurtaranların 28 boğulma vakasına müdahale ettiğini ve maalesef 5 kişinin hayatını kaybettiğini aktaran Uzun, rüzgarlı ve tehlikeli günlerde vatandaşlara denize girmemeleri konusunda uyarı yapıldığını ve cankurtaranlı plajlarda denize girilmesini önerdiklerini sözlerine ekledi.