‘Millî Eğitim Bakanlığı’, ‘Din Öğretimi, Hayat Boyu Öğrenme, Mesleki ve Teknik Eğitim, Temel Eğitim ve Orta Öğretim Genel Müdürlükleri’ ile ‘Gençlik ve Spor Bakanlığı’ ve ‘Diyanet İşleri Başkanlığı’ arasında bu yıl şubat ayında bir ortak protokol imzalandı. Öğrencilerin millî, mânevî, ahlâkî, insânî, kültürel değerlerimizi benimseyen, koruyan, geliştiren ve kendi yaşantılarında inşa eden fertler olarak yetiştirilmesi amaçlanan ÇEDES’in (Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum) çalışmaları uygulaya konuldu. LGBT gibi küresel dayatmaları okullara sokmaya çalışan zihniyet ise hemen harekete geçerek ÇEDES’i karalama kampanyası başlatırken geçtiğimiz günlerde de LGBT’nin temsilcilerinden Eğitim Sen öncülüğünde İzmir’de düzenlenen laik eğitim eyleminde manevi değerlerimize yönelik saldırgan ve tehditkâr ifadeler kullanıldı. DİYANET-SEN Genel Başkan Yardımcısı Ömer Evsen ve Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Muammer Karaman’la ÇEDES projesini konuştuk.
Kötülüğün önüne set olacakMillî Eğitim Bakanlığı’nın ÇEDES projesinden geri adım atmaması gerektiğini ifade eden DİYANET-SEN Genel Başkanı Ömer Evsen, “ÇEDES’le öğrencilerimizin milli ve manevi değerlerini tanımaları, doğru bir insan olarak yönlendirilmeleri noktasında çalışmalar yapılıyor. Bazı kesimlerin ÇEDES üzerinden kıyamet koparmasını ve öğrencilerin hayatı tanımasını engellemeye çalışmasını anlayamıyoruz. ÇEDES, gençliğimizin yanlış yönlere kaymasının önüne bir set ve engel olacaktır. Zaten bu eğitim ailelerin talep ve isteği doğrultusunda gönüllülük esasına uygun olarak veriliyor. Bu eğitimlerin devam ettirilmesini istiyor ve talep ediyoruz. Bizim ideolojik körlüğümüz yok. Her konuyu Diyanet’in ve İmam Hatiplerin kapatılmasına getiriyorlar. Biz de bu kesimlere “gölge etmeyin başka ihsan istemez diyoruz” şeklinde konuştu.
ÇEDES çok değerli bir çalışmaÇEDES’in büyük bir gayret ve samimiyetle yürütülerek başarıya ulaşmasını canı gönülden istediklerini kaydeden Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Muammer Karaman şöyle konuştu: “Değerlere sahip çıkmak ve kendimize emanet olarak baktığımız çevremizi korumak Eğitim Bir Sen’in varlık sebepleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla bu ve benzeri çalışmaların destekçisiyiz. Gerçek hayatta ve sanal dünyada çocuklarımızı ve gençlerimizi hedef alan birçok karanlık mihrak tarafından yürürlüğe konulmuş projelerin varlığı düşünüldüğünde ÇEDES ve benzeri çalışmaların çok değerli olduğu görülmeli ve desteklenmeli.”
ÇEDES mutlak gereklilikÇEDES, Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Etkinlik İzinleri Yönergesi doğrultusunda, okullarda oluşturulan ve tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak veli izin belgesiyle Değerler Kulübüne katılan Öğrencileri kapsıyor. Öğretim programında yer alan kök değerler ile Evrensel ve toplumsal değerler; adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlikten oluşuyor. Ayrıca okulda Değerler Kulübü kurularak bir yıl süresince deprem bölgesindeki okullarımıza yönelik destekleme çalışmaları yapılıyor. Bazı illerde değerler kulübü öğrencileri ve öğretmenleriyle deprem bölgesindeki kardeş okulları ziyaret edilirken depremzede öğrencilere yönelik Değerler Kulübü kermesleri yapılıyor. Bununla birlikte çevre ve iklim bilincine yönelik çevre temizliği, fidan dikimi faaliyetleri yapılıyor. Salon sporları, sanat tasarım atölyeleri, zekâ oyunları, resim ve mutfak atölyelerinin yanı sıra hasta ve yaşlı ziyareti, hastane ve huzurevi ziyaretleri, şehit ailesi ve gazi yakını ziyaretleri gibi faaliyetler düzenliyor.
Haber: Özlem Doğan