Sağlıklı yaşam için sofralardan uzak tutulan beyaz ekmek yerine bir çok alternatif bulunmakta. Çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi çeşitleri fırınlardan temin edebiliyoruz. Peki bunlardan hangisi daha sağlıklı? Kepekli ekmek ve çavdar ekmeğin farkı nedir? Tam buğday ekmek daha mı sağlıklı? İşte bu soruların yanıtını haberimizde bulabilirsiniz... Günlük yaşantımızın vazgeçilmezi olan beyaz ekmek yerine birden fazla alternatif bulunmakta. Çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi çeşitleri fırınlardan temin edebiliyoruz. Peki bunlardan hangisi daha sağlıklı? Kepekli ekmek ve çavdar ekmeğin farkı nedir? Tam buğday ekmek daha mı sağlıklı? İşte bu soruların yanıtını haberimizde bulabilirsiniz...
ÇAVDAR MI? Tahıllar içindeki en koyu renkli, en çok çözünür diyet lif içeren ve doyurucu olan çavdar, bağırsak çalışmasını artırıyor, kolesterol seviyesini düşürüyor, obezite riskini azaltıyor. En düşük glisemik indekse sahip olan çavdarlı ekmek kandaki şekeri yavaş yavaş artırıyor. Böylece insülin yanıtını olumlu etkileyerek insülin direnci ve diyabet riskini azaltıyor. Çavdar bu özellikleriyle uzun süre tokluk hissi veriyor. İçeriği: Buğday unu, çavdar unu, kurutulmuş malt, ekmek hamuru mayası, tuz, glüten, peynir altı suyu.
TAM BUĞDAY MI? Buğdayın tüm katmanlarındaki besin kaynaklarını içeriyor. Ekşi hamur mayası ile hazırlandığı için fonksiyonel gıdaya dönüşüyor. Ekşi hamurda bulunan laktik asit ve asit bakterileri, hamurun mayalanmasını sağlıyor. Mayalanma sonucu ekmek kabarıyor ayrıca bu bakteriler gıdadaki çürümeyi önlüyor. Bu bakterilerin önemlileri probiyotik etkisi ile bağışıklık sistemini olumlu etkiliyor, mide-bağırsak fonksiyonlarını, insülin salınımını düzenliyor, kan kolesterolü ve kan şekerinin düşmesini sağlıyor.
KEPEK Mİ? Kepekli ekmek, lif oranının yüksek olması nedeniyle kan şekerinin ayarlanmasına, kan yağlarının düşmesine yardımcı oluyor ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor. Ancak çok yüksek lif oranı nedeniyle çinko, demir, kalsiyum gibi mineralleri bağlayarak emilimi engelleyebiliyor. Bu nedenle tüketilirken miktarı iyi dengelemek gerekiyor.
Yulaflı Ekmek
Yulaf şu sıralar en moda tahıllardan biri. Herkes yulaf kepeğinden türlü türlü tatlı tarifleri alıyor ve uyguluyor. Böylece hem sağlıklı hem de lezzetli şeyler yiyebiliyorlar. Ekmekte de aynı şekilde olumlu etkilere sahip olan yulaf, çözünür lifleri sayesinde kalp sağlığı için de faydalı.
Tam Tahılı Ekmek
Buğday unu, tam buğday unu ve bunların karışımına mısır, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, darı gibi tahılların eklenmesiyle üretilen ekmek çeşididir. Tam tahıllı ekmek de sindirim problemlerine, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen sağlıklı ekmeklerden biri.
Her çeşit ekmeği tüketin Diyetisyen Aydan Atasoy Erin, ekmek alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor: 'Çok koyu renkli ekmekler boya maddesi içerebiliyor. Özellikle içeriğinde kuru yemiş bulunanların enerjileri oldukça yüksek... Bu nedenle zayıflama diyeti yapanların kontrollü tüketmesi gerekiyor. Ben danışanlarıma iki kez tam buğday veya çavdar, bir kez kepekli gibi her seferinde farklı ekmek çeşidi tüketmelerini öneriyorum. Yedi tahıllı veya çok tahıllı ekmeklerin tam buğday unu olmadığını unutmayın. Tam buğday unu ile hazırlanan ekmekler çocuklarda da güvenle kullanılabilir.'