Çanakkale'de orman yangını: 9 köy tahliye edildi

Çanakkale'deki orman yangınıyla mücadele öğle saatlerinden itibaren devam ediyor. Yangın nedeniyle bin 500 hektarlık alan zarar gördü ve alevler Yağcılar köyüne ulaşırken birçok ev kullanılamaz hale geldi.

Çanakkale'de öğle saatlerinde başlayan orman yangını hala kontrol altına alınamadı. Korunma amacıyla yakın köyler boşaltılırken, alevler bazı evlere sıçradı.

Kayadere köyünün yakınındaki ormanlık alanda çıkan yangın saatlerdir devam ediyor. Rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan alevlere havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının başladığı öğle saatlerinden bu yana yaklaşık 1500 hektarlık bir alanı etkilediğini belirtti.

"Toplamda 9 köy tahliye edildi. 9 köyden 29 vatandaşımızı KYK yurtlarına yerleştirdik. Yangından yaklaşık 1500 hektar alan etkilendi.

Devlet hastanesinde herhangi bir tehdit yok. Şu anda 14 kişi nakledildi. 150 hastamız şu anda 60 ambulansla birlikte bekletiliyor.

Önlemler alındı. Sosyal medyada speküle edilen bu durumu açıklayalım. Üniversitede de teyakkuz devam ediyor ama boşaltma durumu söz konusu değil. "

Rüzgar ve nem seviyesi gündüz olduğu gibi zorlayıcı değil

"Rüzgar ve nem seviyesi gündüz olduğu gibi zorlayıcı değil. Sabah 6'dan itibaren artış söz konusu olacak. Gece olması sebebiyle yere inemeyen uçaklarımız var ancak 4 gece görüş helikopteriyle mücadeleye devam ediyoruz.

1500'e yakın personel çalışıyor. Gündüz açıklamış olduğumuz hava araçları yine mücadeleye katılacaklar. Çanakkale-Çan yolu kapalı, boğaz tek yönlü olarak ulaşıma kapatıldı. Ancak sabahın ilk saatlerinde çift yönlü olarak ulaşıma kapatılmış olacak.

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız burada ciddi mücadele veriyorlar. Şu anda alevlere karşı mücadele eden arkadaşlarıma da kolaylıklar diliyorum."

"Yangınların yüzde 90'ı insan unsuru"

"Bu yangın, bir yerleşim yerinin yanında bir araziden çıktı, yangınların yüzde 90'ı insan unsuru. Bu alanda etkilenen o kadar çok canlı var ki. Bu kadar çok kaynağın israfı sadece küçücük bir alevden kaynaklanabiliyor. Buradan bir uyarıda bulunalım. Herhangi bir yangına sebep olacak bir ateş ya da bir çöp yakma gibi hususları artık gündemimizden çıkartalım.

Sabaha kadar arkadaşlarımız hiç uyumadan alevlerle mücadele edecekler. Sabah da diğer hava araçlarının da başlamasıyla çok yoğun bir şekilde mücadeleye başlanacak."

Alevler Yağcılar Köyü'nü sarıyor

Yangın, merkez ilçeye bağlı Yağcılar Köyü'ne ulaştı. Güvenlik sebebiyle boşaltılan köyde birçok ev alevlerin içinde yanıyor. Yangını kontrol altına almak için itfaiye ekipleri büyük bir çaba harcıyor.

Edirne, Keşan ve Uzunköprü ilçelerinden gelen itfaiye ekipleri de yangın bölgesine destek veriyor.

"54 kişi duman etkisi altında, 48 vatandaşın tedavisi sürüyor"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Çanakkale'deki orman yangınında 54 kişinin duman etkisi altında kaldığını ve 48 vatandaşın tedavisinin sürdüğünü duyurdu.

Yerlikaya paylaşımında, “Yangın bölgesine bin 697 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri 173 iş makinesi sevk edilmiştir. Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinden 1251 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Çanakkale Boğazında tek taraflı olarak deniz ulaşımı yapılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Gece görüşlü helikopterler yangınla mücadelede

Gece görüşlü 4 yarasa helikopteri, yangın bölgesinde gece boyunca aktif olarak görev aldı. Bu özel donanımlı helikopterler, pilotların kasklarına entegre edilmiş gece görüş sistemleri sayesinde yangın bölgesinde 24 saat boyunca etkili mücadele sağlayabiliyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte, diğer hava araçlarının da müdahaleye katılması bekleniyor.

Çanakkale'de dün saat 11.30'da başlayan ve neredeyse 19 saattir devam eden orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Ekipler, gün ağardığında havadan müdahaleye başladı. Drone görüntüleri, yangının geniş bir alanda devam ettiğini ve havadan müdahale eden helikopterleri gösteriyor.