Çanakkale Köprüsünü kim yapıyor? Ne zaman açılacak?

Çanakkale Köprüsü duyurulduğundan bugüne araştırılan ve merak edilen bir konu. Dev proje Dünya''nın en uzun aralıklı köprüsü olacak. Peki Çanakkale Köprüsünü kim yapıyor? Ne zaman açılacak? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Çanakkale Köprüsü duyurulduğundan bugüne araştırılan ve merak edilen bir konu. Dev proje Dünya'nın en uzun aralıklı köprüsü olacak. Peki Çanakkale Köprüsünü kim yapıyor? Ne zaman açılacak? İşte merak edilen soruların yanıtları...

1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasına inşa edilecek olan, Çanakkale Boğazı'nın ilk ve Marmara Bölgesi'nin 5. asma köprüsü.

Tamamlandığında, kısmen inşa ve kısmen henüz proje hâlinde olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun bir parçası olacaktır.

Arka plan

Çanakkale Boğazı'na köprü yapma düşüncesi ilk kez 1984-1989 yılları arasında ortaya atıldı. Daha sonra 1994'te tekrar gündeme gelen köprü projesi için 1995'te ihaleye çıkıldı. 18 yabancı firmanın katıldığı ihaleyi kazanan firma, projenin yapılabilir olmadığını belirterek projeden çekildi.

Proje

Proje başlangıçta sadece lastik tekerlekli araçların geçebileceği bir köprü şeklinde tasarlandı. Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın talimatıyla, proje lastik tekerlekli araç ve demir yolunun üzerinden geçeceği köprü olarak değiştirildi.

Kınalı – Tekirdağ – Çanakkale – Savaştepe Otoyolu Güzergahı Malkara – Çanakkale Otoyolu (1915 Çanakkale Köprüsü dahil), İstanbul – Edirne Otoyolu’nun Kınalı-1 Kavşağı bölgesinden başlayacak. Daha sonra, Marmara Ereğlisi ve Çorlu yerleşimlerinin arasından geçerek batıya doğru ilerleyen güzergâh, Tekirdağ il merkezinin kuzeyinden devam ederek, Malkara’nın güneyinden, Şarköy’ün kuzeyinden geçtikten sonra güneybatıya yönelerek Evreşe’nin doğusundan Gelibolu Yarımadası’na ulaşacak. Bolayır ve Gelibolu’nun kuzeyinden geçerek ilerleyen otoyol, Sütlüce-Şekerkaya arasında 1915 Çanakkale Köprüsü’ne ulaşacak.

3 Mart 2016 tarihinde dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından köprünün adının Çanakkale 1915 Köprüsü, kuleler arası açıklığının Cumhuriyet'in 100. yılına uyumlu olarak 2023 metre olacağı ve 2023 senesine kadar hizmete gireceği açıklandı.

İhale

26 Ocak 2017 Perşembe günü, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ihalesini en kısa işletme süresini teklif eden Daelim (Güney Kore) – Limak – SK (Güney Kore) – Yapı Merkezi OGG kazandı. İhale sürecinin tamamlanmasıyla 18 Mart 2017’de temel atıldı.

Temel Atma

Çanakkale 1915 Köprüsü’nün temeli, 18 Mart 2017 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Güney Kore Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang'ın da katıldığı törenle Lapseki’de atıldı.

Yüklenici Firma

Daelim (Güney Kore) – Limak – SK (Güney Kore) – Yapı Merkezi OGG