ABD'nin arabuluculuğunda gerçekleşen Camp David Antlaşması, 1978 yılında Mısır'la İsrail arasında imzalandı. Antlaşmanın sonuçları ile ilgili uzun tartışmalar yapıldı. Mısır'a tepki gösteren Arap ülkeleri bir dönem Mısır'dan uzaklaştı. Mısır ABD'ye yaklaşırken 1967'de beraber İsrail'e karşı savaşan diğer Arap ülkeleri de Sovyetlere yaklaştı.
ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'in 'mekik diplomasi'siyle iki ülke lideri bir araya getirilmiş ve barış anlaşması gerçekleşmişti. Mısır Sina'yı İsrail'den geri almış ve zaferini ilan etmişti.
Ancak Mısır zaferini ilan etse de Camp David Antlaşması'yla İsrail bölgede devlet olduğunu ve Filistin'in geleceğine karar verecek bir güç olarak varlığını tesis ediyordu.
Bu nedenle anlaşmayla ilgili zafer mi hezimet mi tartışmaları hala devam ediyor.
CAMP DAVİD ANLAŞMASI
Mısır devlet başkanı Enver Sedat ile İsrail başbakanı Menahem Begin'in Camp David'de ABD başkanı Jimmy Carter'ın gözetiminde 17 Eylül 1978'de imzaladığı anlaşmadır. Bu anlaşmayla, İsrail, Sina Yarımadası'ndan çıkmış, karşılığında da Mısır İsrail'i resmen tanımış ve doğalgaz ihracına başlamıştı.
Varılan antlaşmaya göre Sina Yarımadası dört bölüme bölünürken, bölge silahsızlandırıldı. Antlaşma, Mısır'ın doğusunda bulunan ve A bölge olarak isimlendirilen bölümünde Mısır'ın asker bulundurmasına, B ve C bölümlerinde (orta ve batı bölümü), askersiz, polisin güvenliği sağlamasına ve D bölümünde, İsrail'in asker bulundurmasına izin verdi.
Antlaşmanın diğer önemli bölümü Süveyş bölgesinde bulunan gaz rezervleriyle alakalı. Antlaşma İsrail'in gaz ihtiyacını bu rezervlerden sağlamasının önünü açtı. Süveyş gazı, Mısır-İsrail arasında 2005 tarihinde varılan bir antlaşmayla İsrail'e Sina Yarımadası'ndan sevk edilmeye başlandı.
Hem bölgenin silahsızlandırılması hem de gaz sevkiyatı konusunda Camp David'te varılan kararlara, gazın ihraç tarihi olan 2005 yılından itibaren sert itirazlar yükselmeye başladı. Bu itirazlar ise 2009 yılında doruk noktasına çıktı.
Yine bu anlaşmanın bir başka önemli maddesi de Gazze ve Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilere yönelikti. Anlaşmayla, Filistinlilere Mısır ve Ürdün'ün belirleyeceği şekilde özerklik verileceği ve İsrail'in Filistin'de asker sayısını azaltması kararlaştırılmıştı.
Mısır bu anlaşmayı imzalaması sonrasında Arap Birliği'nden çıkarılmış ve Mübarek'in çabaları sonucu 1989'da birliğe tekrar dönebilmişti.