Çiçek balından farklı olan Çam balı nedir? Faydaları nelerdir? Arı mı yapıyor? Hangi hayvan yapıyor? soruları internette araştırılıyor. Mide rahatsızlıklarına iyi gelmesi ile bilinen ve bir çok faydası bulunan çam balı oldukça dikkat çeken bir üründür. Peki Çam balı nedir? Faydaları nelerdir? Arı mı yapıyor? Detayları haberimizden öğrenebilirsiniz...
Çam Balının Faydaları Nelerdir?Çam balı, çiçek balından farklıdır. Çam balının faydaları çiçek balına göre farklılıklar gösterir. Bal arıları çiçek balını, çiçekteki nektarı olgunlaştırarak elde ederler. Çam balında ise Güney Ege ve Batı Akdeniz’de yetişen kızılçam üzerinde yaşayan Basra böceği’ne ihtiyaç vardır. Basra böceği (Marchalina hellenica) çamın öz suyunu emerek beslenir, artan öz suyunu da tatlı bir madde halinde ağacın üstüne bırakır. Mineral ve antioksidan bakımından çok zengin olan bu salgı bal arısı tarafından olgunlaştırılarak çam balına dönüştürülür.
Çam balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan veya donmadan yıllarca saklanabilmesidir. Rengi çiçek ballarına göre daha koyudur. Glikoz ve früktoz içeriği çiçek ballarına göre daha düşüktür. Daha az tatlıdır ve boğazda yakıcı bir his bırakmaz. Çiçek balına göre 10 kat daha fazla miktarda enzim , aminoasit,mineral ve antioksidan içerir. Özellikle Çam balının içeriğinde de yüksek miktarda Pinocembrin pinobaxin , chrisin ve galagin gibi güçlü antioksidanlar mevcuttur Bunlardan pinocembrin, yalnızca çam balında bulunan bir antioksidandır.Çok miktarda faydalı hif ve spor içerir, bu hifler özellikle Türkiye ile Yunanistan’ın dışında hiçbir ülkenin orman balında bulunmayan özelliktedir. Dünya çam balının yaklaşık %90’ı Türkiye’de, Türkiye’deki çam balının ise yaklaşık %80’i Muğla’da üretilmektedir.
Çam Balının Besin Değerleri100 gr çam balında;
288 kalori bulunur. Potasyum ihtiyacının 5 m/g’ si, Demir ihtiyacının 0,4 m/g’ si Su ihtiyacının 23gr’ı Sodyum ihtiyacının 11 m/g’ si Protein ihtiyacının 0,4 m/g’ sini karşılamaktadır. Çam Balının Faydaları NelerdirÇam balının faydaları çok fazladır. Sizlere maddeler halinde sıralamak istedik. İşte çam balının faydaları;
Saçları besler ve saç köklerinin güçlenmesine katkıda bulunur. Yorgunluk ve halsizliğe çok iyi gelir. Yüksek tansiyonun düşürülmesi için kullanılır. Sindirim sisteminin ve florasının sağlıklı kalmasını destekler. Hassas mideler dahi rahatça sindirebilir. Hazımsızlık yapmaz. Mideyi tedavi edici bir yapıya sahiptir. Helicobakterilere karşı etkilidir. Koruyucu ve önleyici etkisiyle tam bir mide dostudur. Yaraları tedavi eder. Asidik olması nem barındırmaması hidrojen peroksit açısından zengin olması bakterilere karşı çok etkili bir antiseptik olmasını sağlar. Yoğun şifalı içeriği ile yarayı kapatan Kolajen lif dokuların hızlıca oluşmasını sağlar. Yara çevresinde kabarıklık şişlik ve kızarıklıkları azaltan antienflamatuar etkiye sahiptir. Nezle, öksürük ve boğaz iltihaplarına iyi gelir. Kalp ritim düzensizliğini giderir. Kansızlığa iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Damar tıkanıklığında çok etkilidir. Alerjik reaksiyonları önler ve alerji oluşumunun önüne geçer. İshali düzeltir. Ağrıları ve sızıların kesilmesini önleyen doğal bir ağrı kesici etkisi vardır. Çam balı ılık bir su ile karıştırılarak içilmesi halinde kilo vermede kullanılır. Kuru göz Sendromuna, gözlerdeki kaşıntıya ve bulanıklığa iyi gelmektedir. Çocukların zeka gelişimine oldukça olumlu katkıda bulunur. Doğal diş macunudur Kansızlığa doğal çözüm sunar ve anemiyi giderir. Alaca hastalığına bitkisel çözüm şifasıdır. Kabızlığa iyi gelir. Romatizmaya iyi gelir. Çam Balı Nasıl Tüketilir? Çam Balı genel olarak kahvaltılarda ekmek üzerine metal olmayan bir kaşıkla sürerek yiyebilirsiniz. Çam Balını ılık su içerisine karıştırarak tüketilmesi, mide rahatsızlıklarına iyi gelir ve açlık duygusunu önler. Çam Balı ile Göz Bakımı Tarifi1 tatlı kaşığı balı alarak, 1 tatlı kaşığı sıcak- ılık su içerisinde eritin. Losyon kıvamına gelene kadar bekleyin, soğutarak gözlerinizin üzerine uygulayın. Yarım saat bekletin ve durulayın.
Çam Balının Zararları (Yan Etkileri)Tüm ballarda olduğu gibi Çam Balının da 1 yaşından küçük bebeklerde kullanılması kesinlikle tehlikelidir. Botulizm sporları içerebilen bal, henüz sindirim sistemi gelişmemiş bebeklerde zehirlenmeye sebep olur. 1 yaşından sonra sakınca ortadan kalkmaktadır.
Çam Balı İle Çiçek Balı Arasında Ne Fark Vardır?Çam balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan veya kristalleşmeden uzun süre saklanabilmesidir. Rengi çiçek ballarından daha koyudur. Çam ballarının duyusal özellikleri çiçek ballarından farklıdır. Çam balları kendilerine has özel bir kokuya, tada ve renge sahiptir. Çam ballarının glikoz ve früktoz içeriği çiçek ballarına göre daha düşüktür. Daha az tatlıdır ve boğazda yakıcı bir his bırakmaz. Çam balları çiçek ballarından daha fazla miktarda enzim, aminoasit ve mineral madde içerir. Buna karşılık, çiçek ballarının da polen içeriği daha fazladır.
Arılar Çam Balını Nasıl Üretiyor?Çam balı, çam ağaçları üzerinde yaşayan çam pamuklu koşnili böceğinin vücudunda sindiremediği şekerli sıvıyı (basura) belirli zamanlarda çam ağaçları üzerine bırakması ve arının basurayı çam ağacı üzerinden alarak kendinden kattığı enzimlerle işlemesi sonucu elde edilir. Çam Balı Türkiye'de sadece Muğla-Marmaris-Aydın-Kuşadası ve yakın yöresi ile Çanakkale ili ve Kaz Dağları’nın belirli bölgelerinde üretilmektedir. Bunun sebebi de çam ağacında basurayı salgılayan çam pamuklu koşnili böceğinin (Marchalina Hellenica) sadece bu yörelerde yaşayabiliyor olmasıdır.