C vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

Her vitaminde olduğu gibi vücudun yeterli miktarda C vitamine de ihtiyacı vardır. Peki C vitamini hangi besinlerde bulunur? C Vitaminin faydaları nelerdir? C vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? İşte C vitamini eksikliği belirtileri...

Her vitaminde olduğu gibi vücudun yeterli miktarda C vitamine de ihtiyacı vardır. Peki C vitamini hangi besinlerde bulunur? C Vitaminin faydaları nelerdir? C vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? İşte C vitamini eksikliği belirtileri...

C VİTAMİNİ Suda erir, ısıya dayanıksızdır, hava ile maruz kaldığında okside olur. Vücutta bir çok enzimatik tepkimede görev alır.

C vitamini günlük kullanımı ne kadardır? Günlük C vitamini ihtiyaç miktarı 75-90 mg’dır. Emzirme dönemi, yanıklar ve ateşli hastalıklarda ihtiyaç duyulan c vitamini miktarı 5-10 kat artırılabilir.

C vitamini görevleri nelerdir? C vitaminin vücut için birçok faydası bulunmaktadır.

Bağ dokusunda hücrelerin bir arada kalmasını, kolajen üretiminin kolaylaşmasını sağlayarak cilt ve bağ dokusuna esneklik ve güç kazandırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Antioksidan bir vitamin olup özellikle meme kanseri ve cilt kanserinin gelişimini yavaşlatır. Folik asit ve demir emilimini kolaylaştırır, böylelikle kansızlık gelişmesinden korur. C vitamini hangi besinlerde bulunur? C vitamininden zengin olan besinler arasında

Limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller Çilek, böğürtlen, kuşburnu, Domates, Lahana, Patates ile ıspanak, Marul, Yeşilbiber, asma yaprağı gibi yeşil yapraklı sebzeler vardır. C vitamini eksikliğinde ne olur? C Vitamini yetersizliğinde;

Diş, etlerinde kanama, dişlerde anormallikler Yorgunluk, İsteksizlik Eklem ağrıları Eklem ağrıları ile seyreden skorbüt hastalığına neden olur. Sık enfeksiyona yakalanma, ateşli hastalıklara dirençsizliğe neden olur. C vitamini fazlası zararlı mıdır? Fazla alınan c vitamini idrar ile atılır. Çok yüksek dozlarda c vitamini alınması ishal, alerjik deri bulguları ve böbrek taşı gibi sorunlara yol açabilir.

C Vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Günümüzde bu eksiklik gelişmiş ülkelerde nadiren görülmektedir. Eksiklik belirtileri, alım seviyesi birkaç hafta boyunca günlük 10 mg’ın altına düştüğünde açıkça ortaya çıkmaktadır.

İlk belirtiler yorgunluk, kırgınlık ve diş etlerinin şişmesidir. İlerledikçe vücuttaki kolajen sentezi olumsuz etkilenir ve bağ doku zayıflar. C Vitamini eksikliği belirtileri nelerdir dendiğinde öne çıkanlar şu şekilde:

Anemi, Diş etlerinde kanama ve şişme (Gingivit) Burun kanaması, Peteşi (deri lekeleri) Ekimoz (cilt altı kanamaya bağlı çürük) Purpura (morluklar) Eklemlerde şişkinlik ve eklem ağrısı, Yaraların tam iyileşmemesi veya yavaş iyileşmesi, Yavaşlayan metabolizma nedeniyle kilo almak, Cilt kuruluğu, Hiperkeratoz (deri kalınlaşması), Kıl dönmeleri, Saçlarda kuruluk ve saçların kırılgan, güçsüz hale gelmesi, Diş minesinin zayıflaması, C vitamini eksikliği sonucu ortaya çıkan hastalık hangisidir? C vitamini eksikliği sonucu ortaya çıkan hastalık iskorbüt hastalığına yol açmasıdır.

Eksiklik dolaylı yoldan demir eksikliği anemisine de yol açabilmektedir. 18. Yüzyılın sonlarına kadar uzun yolculuklara çıkan birçok denizci bu nedenle iskorpit geçirmiş, bazıları yaşamını yitirmiştir. 1700’lerin ortasında narenciye meyveleri yemenin iskorpiti önleyebildiğini keşfeden İngiliz Deniz Cerrahı Sir James Lind, bu soruna çözüm bulmuştur. İskorpiti önleyen aktif bileşenin iskorpit olduğu ancak 1932 yılında keşfedilebilmiş, C Vitamini faydaları arasında en önemlilerinden biri olduğu anlaşılmıştır.

Bahsettiğimiz gibi, gelişmiş ülkelerde az rastlansa da gıda çeşitliliğinin düşük olduğu yerlerde görülebilmektedir.

C vitamini eksikliği nasıl giderilebilir? C vitamini eksikliği yaşamamak için gerekli günlük tüketim miktarları vitamine ve kişinin cinsiyeti, yaşı, hamilelik gibi faktörlere göre değişebilmektedir. Gerekli vitaminleri almanın en iyi yolu birçok çeşitte gıdayı içeren dengeli bir beslenme olsa da, gerektiğinde takviye almak iyi bir fikir olabilir.

Bebekler

0 – 6 ay: günde 40 miligram (mg/gün) 7 – 12 ay: 50 mg/gün

Çocuklar

1 – 3 yaş: 15 mg/gün 4- 8 yaş: 25 mg/gün 9 – 13 yaş: 45 mg/gün

Gençler

14 – 18 yaş arası kızlar: 65 mg/gün Hamile gençler: 80 mg/gün Emziren gençler: 115 mg/gün 14 – 18 yaş arası erkekler: 75 mg/gün

Yetişkinler

19 yaş ve üzeri erkekler: 90 mg/gün 19 yaş ve üzeri kadınlar: 75 mg/gün Hamile kadınlar: 85 mg/gün Emziren kadınlar: 120 mg/gün Sigara içen veya sigara içilen ortamlarda sigara dumanına maruz kalan bireyler (pasif içici) günlük C Vitamini alım miktarlarını 35 mg kadar arttırmalıdır. Bu sayede maruz kaldıkları zararı en aza indirebilirler.