Filistinliler, Nakba'nın 65'inci yıl dönümünü dolayısıyla Batı Şeria'da "Dönüş Filistin halkının hakkıdır" sloganıyla gösteriler düzenledi.
Nakba'nın 65'inci yıl dönümünü dolayısıyla Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki meydanda toplanan binlerce kişi, ilk olarak Filistinlilerin eski lideri Yasir Arafat'ın mezarında bir araya geldi. Filistinliler, buradan gösteriler için tahsis edilen alana yürüdü.
Gösteriye katılan Filistinliler, "tam ve bağımsız Filistin" haritası ile 65 yıl önce zorla çıkarıldıkları evlerin anahtarlarını temsil eden maketler ve mültecilerin evine dönmesine izin vermeyen İsrail'i protesto eden pankartlar taşıdı.
Dev Filistin bayraklarının açıldığı gösterilerde, ellerinde anahtar maketi taşıyan çocuklar da cadde boyunca yürüdü. "Büyükler ölür ama çocuklar unutmaz" sloganları atan çocuklar, anahtar maketlerinin üzerine, "Dönüyoruz" ibaresinin yanına, ayrılmak zorunda bırakıldıkları köyün ve kasabanın ismini yazdılar.
Dönüş hakkı kutsaldır
Gösteride konuşan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, Filistinli mültecilerin haklarının takipçisi olacaklarını vurgulayarak, Birleşmiş Milletler'e (BM) mültecilerin evlerine dönmelerine ilişkin alınan kararları uygulama çağrısı yaptı.
Fetih Hareketi Yönetim Kurulu Üyesi Abbas Zeki de mültecilerin dönüş hakkının müzakere konusu yapılamayacağını belirterek, "İsrail, Filistinlilerin arasına nifak sokarak çekilen acıların devam etmesini istiyor ama buna izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
Gençler topraklarına dönmeyi bekliyor
Ramallah'taki gösteri sırasında bir duvara işgal öncesi sınırları gösteren Filistin haritası da çizildi.
Duvarları süsleyen grafiti yazılarındaki "İsrail Filistinlileri öldürüyor, gençlerse ismini ve şehrini yazarak hakkı olan topraklarına geri dönmek için bekliyor" ifadesi dikkati çekti.
Gazze'deki protestolar
Filistinlilerin İsrail tarafından zorunlu göçe tabi tutulmalarının 65'inci yılı, Gazze'de binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi.
Gazze'nin batısındaki BM binasın önünde düzenlenen gösteriye katılan Filistinliler, vatanlarına dönüş haklarını temsil eden sembolik anahtarlar, Filistin haritasının yanı sıra Filistin bayrakları taşıdı.
Filistinli grupların temsilcileri, mültecilerin ülkelerine dönme hakkı çerçevesinde alınan uluslararası kararların uygulanması taleplerinin yer aldığı mektubu Gazze'deki BM yetkililerine teslim etti.
Gösteriye katılan yaşlı bir Filistinli, 1948'de çıkarıldıkları toprakların kendilerine ait olduğunu ispat eden belgeleri basın mensupları ile paylaştı.
Gösteride konuşan Fetih Hareketi liderlerinden Zekeriye el-Aga, "Filistin halkı, Nakba dolayısıyla düzenlediği gösteriler ile vatanlarına dönüş haklarından taviz vermediklerini vurguluyor. Aradan uzun yılların geçmesi ve mesafelerin artması, Filistinlileri vatanlarına dönüş haklarından asla vazgeçiremez" dedi.
İslami Cihad Hareketi liderlerinden Hadar Habib de "Filistinlilerin vatanlarına dönüş hakları, Filistin meselesinin temelini teşkil ediyor" diye konuştu.
Halk Cephesinin siyasi büro üyesi Meryem Ebu Dekka ise "Filistinli mültecilerin vatanlarına dönmeleri ve Filistin'in özgürlüğüne kavuşması için gerekli şifre, ulusal Filistin birliğinin sağlanmasındadır" ifadesini kullandı.
İsrail polisi Kudüs'te gösteri yapan Filistinlilere izin vermedi
Bu arada İsrail'in kuruluş günü olan 15 Mayıs'ı protesto etmek için Kudüs'te bir araya gelen Filistinlilere polis müdahale etti.
İsrail polisi, göstericilere karşı gaz bombası ve tazyikli su kullanırken, atlı polis birlikleri de toplanan kalabalığı Sultan Süleyman Caddesi'nden, Selahaddin Caddesi'ne doğru kovaladı. Polis, olaylar sırasında bazı göstericileri gözaltına aldı.
İsrail Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Micky Rosenfeld, olaylarda 7 göstericinin tutuklandığını ve 2 polis memurunun yaralanarak hastaneye kaldırıldığını söyledi.
Yerleşimcilere, bayrak ve zeytin ağaçlı mesaj
Öte yandan Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait Maaele Adumim bölgesinde 100 kadar Filistinli gösterici, Yahudi yerleşim biriminin karşısındaki tepeye, dev Filistin bayrağı açtı ve zeytin ağaçları dikti.
Ellerinde taşıdıkları büyük anahtarları sallayarak, "Mülteci kampları geçici konaklama yerimizdir", "Dönüş hakkımız ve kaderimizdir" yazılı dövizler taşıyan Filistinliler, daha sonra polis ve İsrail askeri gözetiminde olaysız şekilde dağıldı.
Kudüs'te İsrail polisinin sabah erken saatlerden itibaren almış olduğu geniş güvenlik önlemleri sürerken, Şam Kapısı'ndaki gerginlik devam ediyor.
5.3 milyon Filistinli mülteci
Filistin İstatistik Kurumu'nun verilerine göre nüfusun yüzde 45.7'sini oluşturan 5.3 milyon Filistinli, ülke dışında yaşıyor.
Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze'de yaşayanların yanı sıra yüz binlerce Filistinli de Latin Amerika ve ABD gibi ülkelerde ikamet ediyor.
İsrail'in 1948'de BM'nin himayesinde 800 bin Filistinli'yi tehcir ederek bağımsızlığını ilan etmesi, her yıl 15 Mayıs'ta anılıyor. İsrail'in 1948'de bağımsızlığını ilan etmesiyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Filistinli mülteciler, dünyanın çeşitli yerlerinde doğdukları topraklara bir daha ayak basamadan yaşıyor.
"Nakba" (Büyük Felaket) olarak anılan ve "Filistinlilerin zorunlu göçü" ile "İsrail'in bağımsızlığını ilanına" karşılık gelen 15 Mayıs 1948 tarihi, Filistin tarihi açısından büyük önem arz ediyor.