Bütçe üzerinde olumsuz etkisi var

Bakan Şimşek, 'Haziran'da enflasyonun yüksek çıkmasıyla, bu yıl personel giderlerinin bütçeye ek yükü 1 milyar 34 milyon lira. Dolayısıyla bütçe üzerinde olumsuz etkisi var' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 24'te katıldığı programda soruları yanıtladı. Açıklanan enflasyon rakamlarının ve bu rakamların bütçeye getireceği yükün sorulması üzerine Şimşek, rakamların, beklentilerin epey üzerinde olduğunu söyledi.
Geçmişe dönük haziran aylarına bakıldığında da rakamın yüksek olduğunu belirten Şimşek şöyle dedi:
"Bunun bütçeye bir takım olumsuz etkileri olacak. Bizim hedeflediğimiz bir enflasyon oranı var ve verdiğimiz bir ücret artışı var. Enflasyon, onu aşınca bu farkı da veriyoruz.
Sabah hızlıca bir çalışma yaptırdım, bu haziran ayındaki enflasyonun yüksek çıkması sebebiyle, bu yılki personel giderlerinin bütçeye ilave yükü 1 milyar 34 milyon lira. Doğrusu, bizim beklediğimizin de üzerinde bir rakam.
Dolayısıyla bütçe üzerinde olumsuz bir etkisi var ama bu etkiyi bütçe içinde ilave bir tedbir almadan muhtemelen tolere edebileceğiz diye düşünüyorum."
Yeni döneme kaldı
Şimşek, "Gelir Vergisi Kanun Tasarısı"nın son durumunun sorulması üzerine de şunları söyledi:
"Çok güzel, kapsamlı bir tasarı hazırladık. Bu tasarıyı Meclisimize gönderdik fakat öyle bir döneme denk geldi ki inanılmaz bir yoğunluk var. Alt komisyonda, diğer çalışmalar nedeniyle fazla zaman ayrılamadı. Muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle görüştüm.
Ben dedim ki 'Bu, Türkiye'nin temel bir reformudur, bunu hep beraber yapalım' ama yoğun çalışma gündeminden dolayı, tasarının üzerinde yeterince çalışılması için, alt komisyondaki çalışmanın sağlıklı olması için ekim ayına kalmasını makul gördüm.
Dolayısıyla bu iş ekim ayına kaldı gibi. Ekim ayında hızlı bir şekilde önce alt komisyon, arkasından üst komisyon, arkasından da Genel Kurul'a gidecek. Tasarıdan vazgeçmedik. Bütçe görüşmelerine başlamadan bu reformu ülkemize kazandırmış olacağız. Bu reformun amacı, vergi tabanını genişletmek, kayıp kaçakları azaltmak, vergi adaletini artırmak, kayıt dışılıkla ilgili elimizi güçlendirmek."
Daha az etkilenirdik
Gezi Parkı odaklı gelişmelerin yaşanmaması halinde Türkiye'nin, Fed'in söz konusu muhtemel politika değişikliği kararından daha az etkileneceğini belirten Şimşek şunları kaydetti:
"Bu dönemde Türkiye'nin 10 yıllık tahvillerinin faizi 124 puan artmış, Meksika'nın 131, Polonya'nın 136, Güney Afrika'nın 141, Endonezya'nın da 166 baz puan artış göstermiş. Bu dönemde Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i 67 puan artarken, Çin'de 66, Endonezya'da 78,5, Brezilya'da 85,8 puan artış olmuş. Türk Lirası yüzde 8'in üzerinde değer kaybederken, Güney Afrika parası yüzde 12 civarında, Brezilya'nınki yüzde 12,2 değer kaybetmiş."