Buruc suresi nedir? Buruc suresi kaç ayettir? Buruc Suresine dair merak edilenleri sizler için araştırdık. İşte Buruç suresinin okunuşu, meali, faziletleri ve daha fazlası...
Kur’ân-ı kerîmin seksen beşinci sûresi. Bürûc sûresi Mekke-i mükerremede nâzil olmuştur (inmiştir). Yirmi iki âyet-i kerîmedir. Bürûc, burçlar demektir. Sûre, ismini birinci âyet-i kerîmede geçen bürûc kelimesinden almıştır. Sûrede; Allahü teâlânın azameti (büyüklüğü), Kur’ân-ı kerîmin şer efi, üstünlüğü, mü’minler (inananlar) hakkında Allahü teâlânın vaadi, kâfirler (inanmayanlar) hakkında tehdidi ve geçmiş kavimlerin hâlleri bildirilmektedir. (Râzî, Hüseyn Vâiz-i Kâşifî)
Konusu : Sûrenin ana konusu kendilerine “ashâbü’l-uhdûd” (hendek ehli) denilen inkârcıların, müminlere verdikleri sıkıntılar ve müminlerin inançları uğrunda bunlara karşı gösterdikleri sabır ve dirençtir. Ayrıca inkârcıların âhiretteki kötü âkıbetleri ve müminlerin mutlu sonları, Allah’ın bazı sıfatları hakkında kısa açıklamalar yer almaktadır.
Bîr çoğumuz Kuran-ı Kerîmî arapça okumayı öğrenemedîğîmîz îçîn bîlmîyoruz. Tabi bu öğrenmiyeceğimiz anlamına gelmez. O nedenle bir çoğumuz arapça bilmediği için’de arapça ayetleri latince harflerle okumaya çalışıyoruz. Arapça bir sözcük olan “kuran”, okumak, ezbere okumak, bir araya getirmek anlamına gelir. «Kur’ân» kelimesi olarakta Arapça’da yazıyla tespit edilmiş vahiylerin bütünü anlamına gelir. Şimdi sizler için hazırladığımız Kur’anı Kerim surelerden olan Buruc süresi arapça yazılışı ile latince harflerle Türkçe okunuşunu derledik. Ayrıca Diyanet İşleri tarafından düzenlenen mealine’de yer verdik. Bu sebeple hem Arapça yazısı hem de latince okunuşunu öğrenerek okuyabilirsiniz.
BURUC SÛRESİ MEALİ VE ANLAMI Bismillâhirrahmânirrahîm
1.Burçlarla dolu göğe andolsun,
2.Va’dedilmiş güne (kıyamete) andolsun,
3,4,5.Şâhitlik edene ve şahitlik edilene andolsun ki, (mü’minleri yakmak için) hendek kazıp (içinde) alevli ateş yakanlar lânetlenmiştir.
6,7.O vakit, ateşin etrafında oturmuş, mü’minlere yaptıklarını seyrediyorlardı.
8,9. Onlar mü’minlere ancak; göklerin ve yerin hükümranlığı kendisine ait olan mutlak güç sahibi ve övülmeye lâyık Allah’a iman ettikleri için kızıyorlardı. Allah, her şeye şahittir.
10. Şüphesiz mü’min erkeklerle mü’min kadınlara işkence edip, sonra da tövbe etmeyenlere; cehennem azabı ve yangın azabı vardır.
11.İman edip salih ameller işleyenlere gelince; onlara içinden ırmaklar akan cennetler vardır. İşte bu büyük başarıdır.
12.Şüphesiz, Rabbinin yakalaması çok çetindir.
13.Şüphesiz O, başlangıçta yaratmayı yapar, sonra onu tekrarlar.
14.O, çok bağışlayandır, çok sevendir.
15.Arş’ın sahibidir, şanı yüce olandır.
16.Dilediğini mutlaka yapandır.
17,18. Orduların, Firavun ve Semûd’un haberi sana geldi mi?
19.Hayır, inkâr edenler, hâlâ yalanlamaktadırlar.
20.Oysa Allah, onları arkalarından kuşatmıştır.
21.Hayır, o (yalanlamakta oldukları kitap) şanı yüce bir Kur’an’dır.
22 .O, korunmuş bir levhada (Levh-i Mahfuz’da)dır.
BURUC SURESİ SURESİ OKUNUŞU
Bismillahirrahmanirrahim
1. Vessemai zatilbüruci.
2. Velyevmilmev’udi.
3. Ve şahidin ve meşhudin.
4. Kutile ashabül’uhdudi.
5. En nari zatelvekudi.
6. İz hüm ‘aleyha ku’udün.
7. Ve hüm ‘ala ma yef’alune bilmü’miniyne şühudün.
8. Ve ma nekamu minhüm illaen yü’minu billahil’aziyzilhamiydi.
9. Elleziy lehu mülküssemavati vel’ardı vallahü ‘ala külli şey’in şehiydün.
10. İnnelleziyne fetenülmü’miniyne velmü’minati sümme lem yetubu felehüm ‘azabü cehenneme ve lehüm ‘azabülhariykı.
11. İnnelleziyne amenuve ‘amilussalihati lehüm cennatün tecriy min tahtihel’enharü zalikelfevzülkebiyrü.
12. İnne batşe rabbike leşediydün.
13. İnnehu hüve yübdiü ve yü’ıydü.
14. Ve hüvelğafurülvedudü.
15. Zül’arşilmeciydü.
16. Fa”alün lima yüriydü.
17. Hel etake hadiysülcünudi.
18. Fir’avne ve semude.
19. Belilleziyne keferu fiy tekziybin.
20. Vallahü min veraihim muhıytun.
21. Bel hüve kur’anün meciydün.
22. Fiy levhın mahfuzın.
BURUC SÛRESİ’NİN FAZİLETİ VE YARARLARI
İmam Ahmed Ebu Hureyre’den Rasulullah (s.a.)’ın yatsı namazında Büruc ve Tank surelerini okuduğunu rivayet etti.
Yine Ahmed Ebu Hureyre’den Rasulullah (s.a.)’ın yatsı namazında bu dört surenin okunmasını emrettiğini rivayet etti.
Yatağına yatan kimse, uyumadan önce bu sureyi okur ve uyumak üzere yerine uzanırsa, Allah’u Teala, o kulunu kendi himayesine alır.
Yolculuğa çıkan kişi, evin kapısının üzerine Büruc suresinin 20-22. ayetlerini üç kere okursa, Allah’u Teala evini ve eşyasını koruması altına alır.
Sütten kesilmek istenen çocuğun üstüne bu sure konulmalıdır.
Zihin açıklığı için okunur.
BURUC SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?
Bu surenin amacı Yemen Necran’ında Ashab-ı Uhdud, Firavun ve Se-mud gibi diğer ümmetlerin de Mekke ehli gibi olduğunu açıklayarak, Peygamber (s.a.) ve ashabını kâfirlerin eziyetine karşı teselli etmektir. Kâfirlerin hepsi yalanlama bakımından aynı idi. Allah onlardan intikam aldı. Zira onların tamamı ilâhi kudretin kabzasında idi: “Halbuki Allah arkalarından kuşatıcıdır.” Bu, Levh-i Mahfuz’da sabit, değişmez bir hükümdür. “Daha doğrusu o, çok şerefli bir Kur’an’dır, ki mahfuz bir levhadadır.”
Surenin nüzul sebebi, hendeklerin sahipleri etrafında dönmektedir. Müslim «Sa/»7ı’inde, Ahmed ve Nesai rivayet ettiler. Özeti şöyledir:
Adı Zur’a b. Tübban Es’ad el-Humeyri olan kâfir krallardan birisine Yahudi Zü Nüvas’a tebasından bazılarının Hıristiyanlık dinine girdiği haberi ulaşır.[5] Himyer’den bir orduyla onların üzerine yürür. Yakaladıklarından, Yahudilik ve ateşte yanma arasında seçim yapmalarını ister. Ölümü tercih ettiklerinde onlar için çukurlar kazılır, ateş alevlendirilince müminlere denilir ki: “Sizden dininden döneni bırakanz, dönmeyeni yakarız.” Onlar ise sabrederler. Ateşe atılmalarını ve yakılmalarım kral ve adamları da seyreder. Yirmi bin kişi veya on iki bin kişinin öldürüldüğü rivayet edilir. Kelbî der ki: Uhdud halkı yetmiş bin kişi idi.
Kısaca: Müşrik olan Humeyr krallarının sonuncusu Zü Nüvvas, yirmi bin kişiye yakın olan Hıristiyan Uhdut halkını öldürdü.
İLGİLİ HABERLER
Sad Suresi Meali
Mü'min Suresi hakkında her şey...
Fatiha Suresi hakkında her şey...