Bunu tartışmalıyız

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ''Yürütmenin halk tarafından seçilmesi, en ileri demokrasi formlarından birisidir'' dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, millet iradesinin doğrudan tecelli etmesi için yürütmenin halk tarafından seçilmesinin en ileri demokrasinin formlarından olduğunu belirterek, Türkiye'nin başkanlık ve yarı başkanlık sistemini tartışmasının fayda sağlayacağını söyledi.

Kurtulmuş, şöyle dedi: ''Bunun da aslı şudur; yasama, yürütme, yargı organlarının birbirlerinden ayrı olmaları demokrasinin en temel ilkelerindendir ancak ileri demokrasi sadece bunların birbirinden ayrı olması değildir. Bunların her üçünün de millet tarafından ne kadar çok seçildiği, ne kadar çok denetlendiğiyle ilgili bir meseledir. Nihayetinde yasama ve yürütme bir kere seçiliyor. TBMM, yasamanın içinden yürütmeyi çıkarıyor. Aslında yürütme, yasamanın kontrolünde ya da (yürütme yasamayı kontrol ediyor) diyebiliriz. Yasama, yürütme ve yargının millet tarafından seçilmesi, çok daha ileri bir demokrasi formudur. Türkiye bunları tartışmalıdır.''