Irak'taki İnsan Hakları Gözlemevi, Kerkük'te yaşayan ve referandumda oy kullanmak istemeyen aileler, peşmergeler tarafından baskı uygulanarak şehirden sürgün edildiği bildirildi.
IOHR, "Referanduma katılmayı reddettikleri için 250'den fazla aile geçtiğimiz iki gün boyunca Kerkük'ü terk ettiler" ifadelerini kullandı. Daha önce Kerkük Vali Necmeddin Karim, referanduma destek vermesi sebebiyle Irak parlamentosu tarafından 14 Eylül'de görevden alınmıştı.
Gözlemevi, Diyala'daki Al-Azeem kasabasına kaçan beş aileyle bağlantı kurduğunu belirtti.
Irak Başbakanı İbadi, yaşanan olayların ardından Irak emniyet güçlerine"Kürt bölgesinde seçime zorlanan halkın korunması" emri verdi.
AİLECE SÜRÜLDÜLER
Diyala'ya sürülen yedi kişilik bir aile, peşmergelerin cuma günü kimliklerini kontrol ederek referanduma katılmayacaklarını belirtmeleri üzerine şehri terk etmelerini söylediklerini anlattı.
Diyala'ya sürülen halk yapılan bu referandumun Irak'ı bölmeye yönelik siyonist bir plan olduğunu vurguluyor.
İrtibata geçilen diğer bir aile ise, kendilerine iki seçeneğin sunulduğunu, oy kullanmaları veya oy kullanmamaları durumunda şehri terk etmelerini istediklerini anlattı. Aşiretin tümü oy kullanmadı
Günün erken saatlerinde yapılmaya başlanan referandum, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve bölgesel güçler Türkiye ve İran tarafından reddediliyor.
Diyala eyaletinde yerel bir kaynak, Peşmergelerin halkı tehdit etmesi üzerine Mandalı Kürt aşiretleri de oy kullanmayacağını açıkladı.