Budist rahipler Hitler'e taş çıkartır

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, Myanmar'ın Arakan eyaletinde Müslümanları hedef alan şiddet olaylarını incelediklerini belirterek, şartlar uygun olursa Arakan'a gitmek istediklerini belirtti

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Arakan'da geçen yıl yaz aylarında başlayan ve Müslümanları hedef alan şiddet olaylarıyla ilgili hazırlıklarını anlattı.

"Budist rahipler Hitler'e taş çıkartacak söylemlerde bulunuyorlar" diyen Üstün, dünyanın olaylara seyirci kaldığını ve ciddi bir tepki vermediğini kaydetti. Olayların "dayanılmaz" noktaya gelmesinin ardından TBMM olarak çalışma başlatmaya karar verdiklerine dikkat çeken Üstün, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Orada insanlık dramı yaşanıyor. Biz de bu drama bir nebze derman olmak istedik. Bu kapsamda komisyon olarak geçen hafta bir toplantı yaptık, ilk olarak bu olayları izleyeceğiz. Türkiye'de olaylara ilgi duyan insanlarla toplantılar yapacağız. Dünyadaki insan hakları örgütlerine mektup yazacağız. Şartlar müsait olursa o insanların yaşadığı yerlere gitme amacımız var."

'Etnik temizlik' tehlikesi

Ayhan Sefer Üstün, "Adım adım çalışma yaparak her gün üzerine bir tuğla koymak istiyoruz. Arakan bölgesindeki Rohinga Müslümanlarına çok ağır muamelelerde bulunuyorlar. İnsanların cesetleri yakılıyor. Vahşice bir şey bu. Olayların diğer bölgelere de sıçraması, etnik temizlik tehlikesinin ortaya çıkacağı endişesini artırıyor" diye konuştu.