Bu zulme yürek dayanmaz!

Arakanlı Müslümanların yaşadığı zulme, çileye yürek dayanmaz. Budistlerin saldırıları çoluk, çocuk, kadın ihtiyar dinlemiyor. Tecavüzlerin, organ mafyasının ve zorla alıkoymaların ardı arkası kesilmiyor.

HÜSAMETTİN ASLAN u2013Cox Bazaar-BANGLADEŞ

MYANMAR'da, Budistlerin Müslüman Arakanlılara zulmü devam ediyor. Dünya ise bu zulme sessiz kalmaya devam ediyoru2026 Arakan'a ses veren, yardım eden, mini mini yavruların çığlıklarını dünyaya duyarmaya çalışan tek ülke ise halen yine Türkiyeu2026

500 bin Arakanlı

Bir süredir Bangladeş-Mynmaar sınırındayız. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 500 Bin Arakanlı Müslüman, Bangladeş'in turistik şehri olan Cox Bazaar'dan sınırı geçerek derme-çatma kurdukları çadırlarda yaşıyor.

10 kamyonluk yardım

Ankara Keçiören Belediyesi'nin düzenlemiş olduğu 10 Kamyonluk gıda dağıtımına katılarak, Arakanlı Müslümanların durumunu yakında gözlemledik. Özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ve Emine Erdoğan'ın ziyaretinden sonra Türkiye'den birçok STK ve kamu kurumu, bölgeye yardım etmek için birbiriyle yarıştı.

Bangladeş de uyandı!

Bu sırada Bangladeş Müslümanları arasında da ilginç bir gelişme yaşandı. Bangladeşli STK'lar Türkiye Cumhurbaşkanı'nın çağrısıyla hemen harekete geçerek, Arakanlı Müslümanlara yardım seferberliğinde bulunuyor. Her ne kadar koordinasyon ve ihtiyaç tespit etmede Türk Belediyeleri ve STK'ları kadar tecrübeli olmasalar da, gayretli adımlar söz konusu.

Keçiören rol model

Keçiören Belediyesi, Arakanlı Müslümanlar için 5.000 Kişilik çadır kent. Düzenli sıcak yemek için aş evi, tuvalet ve banyo kurulumu, su kuyusu açma, çocuklar için oyun alanı ve mescit kurulumu gibi bir hedefle yola çıktı. Bu bağlamda, Türkiye'den gelen ilk ve tek belediye olma özelliğine sahip.

Çadırlar kuruluyor

Kafile Başkanı, Keçiören Belediyesi Başkan Yardımcısı Tekin Başer, bu hedeflerden bir kısmını hızlıca gerçekleştirdi. İlk önce 10 Kamyonluk acil gıda yardımı dağıtıldı. Ardından, Arakanlı Müslümanlara Çadır yardımında bulunuldu. Çadır Kentlerin oluşumu ve diğer yardımların gerçekleştirilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Kafile Başkanı Tekin Başer: 'Keçiören Belediyesi'nin Arakanlı Müslümanlara yardım etme de, diğer belediyelere bir rol model olduğu, böylelikle Türkiye'den il-ilçe belediyelerinde bu yardım seferberliğine katılmaları gerektiğinden bahsederek, öncül bir çalışma yaptıklarını' vurguladı.

İnsanlığın bittiği anlar

Sonuç olarak yaklaşık 10 günlük seyahatimizde, gerçekten üzerimizde giydiğimiz elbiselerden utandığımız, insanlığın bittiği anlar yaşadık. Müslüman olmanın bedelinin tecavüze uğramak, öldürülmek, hakkı gaspına uğramak, aç kalmak, yalın ayak gezmek ve aşağılanmak olduğunu saha da bizzat gördük. İnanıyoruz ki Türkiye'nin yaptığı gayretli atılımlar tüm dünya Müslümanlarına örnek olur. Kendi ülkelerin kalkınmasına ve birbirlerine ensar olunması noktasına vesile olur.

Kamplardaki Arakanlı Müslümanların sayısı 500 bin civarında. Bu sayının 1 Milyona yaklaşması muhtemel gözüküyor. Bangladeşlilerin bir kısmı, bu göçlerden rahatsız. Özellikle Bangladeş'in de fakir bir ülke olması, mevcut durumun daha da zorlaşacağı yönünde. Oysa ülke 170 milyon civarında nüfus sahip. Maksimum 1 milyonluk mülteciden şikayet edebiliyor. Tabi burada önemli bir gelişme oldu. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın etkisi ve bir sözüyle Bangladeşli STK'ların da harekete geçmesi dikkat çekti. Bu yüzden, Bangladeş'te Cumhurbaşkanı Erdoğan için 'Sultan Erdoğan', 'Komutan Erdoğan' ve 'President Erdoğan' gibi söylemleri Başkent Dakka'da, Sınır Şehri Cox Bazaar'da ve Arakanlılar arasında sıklıkla duyduk.

Nelere ihtiyaç duyuyorlaru2026

Arakan'da acil ihtiyaç, gıda ve giyecek olarak karşımıza çıktı. Zamanla bu ihtiyacın niteliği değişti. Özellikle Muson yağmurlarına dayanıklı çadır, temizlik ve sağlık ürünleri artık acil ihtiyaç. Açıkçası bir salgın hastalığın çıkması an meselesi. Bu yüzden yardım ekiplerinde doktor bulundurulması olmazsa olmaz. Işıldak, su ve yemek kapları, ilaç, kadın ihtiyaç malzemeleri, temizlik maddeleri ihtiyaçların başında geliyor.

Tecavüzler ve alıkoymalar

Gözlemlerimizde dikkat çeken bir unsur. Erkeklerin 15 ile 30 yaş aralığı ile kadınların 17-30 yaş arasına hiç rastlayamadık. Bunun sebebini Cox Bazaar Milletvekili Hosen Komol "Genç kadınların, Mynmaar'da tecavüze uğradıklarını ve güzel olan kadınların geçişine askerlerin izin vermediği", erkeklerin ise öldürüldüğü yönündeydi. Bu bilgiyi bölgede rastlaştığımız uluslararası medya mensupları da teyit etti.

Kaç kişi öldü bilinmiyor

Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

ULUSLARARASI Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joel Millman, 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısının 480 bine ulaştığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü Christophe Boulierac da Cox's Bazar'daki kamplarda 436 bin sığınmacının olduğunu söylemişti.

Rakamın aniden yükselişe geçmesinin nedeni olarak kamplara son günlerde gelen onbinlerce sığınmacının kaydının geç yapılmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda, 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Saldırılarda en az 200 köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yakıldı ya da kullanılamaz hale getirildi. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle hala bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz üzerinden Bangladeş'e geçiyor.

BM Arakan için toplanıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik devam eden şiddet olaylarını bu kez açık oturumda görüşecek.

Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet olaylarını kapalı oturumlarda görüştüğü için eleştirilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bugün açık oturumda konuyu yeniden ele alacak.

İngiltere'nin talebi

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft'ın Myanmar'daki şiddet olaylarını ve Arakanlı Müslümanların durumunu görüşmek üzere BMGK'dan tekrar toplanmasını talep ettiklerini açıklamasının ardından konsey üyesi 6 ülkenin daha talebiyle toplantı kararı alındı.

Guterres bilgilendirecek

Toplantıda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de BMGK üyesi ülkeleri Arakan'daki durum hakkında bilgilendirecek. Konsey, daha önce de Arakan gündemiyle iki kez toplanmış ancak kapalı kapılar arkasında gerçekleşen oturumlar uluslararası sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden olmuştu.