Bu yargı Gülen'in yargısı değildir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Bu yargı; Türk milletinin yargısıdır, Fethullah Gülen'in yargısı değildir. Olmasına veya böyle bir yola yargımızın getirilmesine asla müsaade etmeyiz" dedi.
Adalet Bakanı Bozdağ, gazetecilerle Hakim Evi'nde düzenlenen kahvaltıda bir araya gelerek gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin HSYK seçimlerinin yaklaştığını hatırlatarak, paralel yapı ile ilgili iddialara ilişkin sorusu üzerine Bakan Bozdağ, "HSYK seçimleri Türkiye için çok önemli olduğuna, yargı için, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını güçlü bir şekilde tahkim etmesi için son derece önemli bir seçim. Bugün Türkiye'de pek çok kişi gerek yürütmede, gerekse yargıda bazı kişilerin anayasa ve yasalar dışında başka sahiplerle hareket ettiğine dair çok ciddi eleştiriler var. Hiçbir hukuk devleti kendi içerisinde görev yapan kamu görevlerinin anayasa ve yasaları dışında başka şekilde hareket etmesini görmezden gelemez. Buna da izin vermez" diye konuştu.
Anayasa, yasa ve idari düzenlemelerin çok açık olduğunu kaydeden Bozdağ, "Resmi emredici makamlar dışında başka yerlerden emir alan bir bürokratı ve ona göre iş ve işlem teşkil eden birini devletin içinde tutarsanız hem vazifenize hem devlete ihanet etmiş olursunuz. Eğer hukuk devletiysek, yargı bağımsız ve tarafsızsa bir yere bağımlı taraflı hakim ve savcılardan haberdar olursanız anayasaya yemin etmiş birisi olarak hukuk devletine, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına sahip çıkıp, böyle davrananlarla ilgili yasal gerekler varsa onu yapmak zorundasınız. Yapmadığınız takdirde siz hukuk devletinden söz edemezsiniz" ifadelerini kullandı.
"YARGININ BİR TARİKATIN, BİR MEZHEBİN, BİR PARTİNİN VEYA BAŞKA BİR ŞEYİN YARGISINA DÖNÜŞMESİNE ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ"
Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın adli yıl açılışında yaptığı konuşmasına değinen Bozdağ, 29 sayfanın 2 sayfası hariç tamamının yasama ve yürütme, hükümete dönük polemikle ilgili olduğunu anlattı. Yargıtay Başkanı hakkında paralel yapıyla irtibatlı çalışma yürüttüğü iddialarının çarşaf çarşaf yer alırken bunlara konuşmasında açıklama yapmamasını eleştiren Bozdağ, Yargıtay Başkanının Türkiye'de böyle bir eleştiri yokmuş gibi davrandığını kaydederek, "Bu yargı Türk milletinin yargısıdır. Fethullah Gülen'in yargısı değildir. Olmasına veya böyle bir yola yargımızın getirilmesine asla müsaade etmeyiz. Türkiye bir hukuk devleti, anayasal ve yasal düzeni var. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının üzerine düşen bütün gölgeler, tehditlerle bundan sonraki süreçte hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Yargının bir tarikatın, bir mezhebin, bir partinin veya başka bir şeyin yargısına dönüşmesine asla izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.
"BEN HSYK SEÇİMLERİNDE HAKİM VE SAVCILARIMIZIN KENDİ ÜZERİNDEKİ BU GÖLGEDEN KURTULARAK YAPILMASINI İSTERİM"
Yargının üzerindeki gölgelerin anayasa ve yasaları değiştirmek suretiyle kaldırabilme imkanlarının olmadığını ve bunun sadece fiilin kağıt üzerinde olacağını bildiren Bozdağ, "Fiilen ortadan kalkması ancak hakim ve savcılarımızın kararlılığıyla olacaktır. Ben hakim ve savcılarımızın Türk yargısının Fethullah Gülen'in yargısı, Türk hakim ve savcılarının Fethullah Gülen'in hakim ve savcısı olarak algılanmasına, isimlendirilmesine asla müsaade etmeyeceklerdir. Ben HSYK seçimlerinde hakim ve savcılarımızın kendi üzerindeki bu gölgeden kurtularak yapılmasını isterim" diye konuştu.
Bozdağ, yargının içerisinde yer alan az sayıda kişinin belli bir gruba mensubiyeti olduğundan şüphesi olmadığını ifade etti.
"YÜRÜTMENİN YARGIYA MÜDAHALE ETTİĞİNİ HİÇ KİMSE İSPAT EDEMEZ"
Yargı kararlarının kutsal metinler olmadığını, eleştirilebileceğini kaydeden Bakan Bozdağ, "Yürütmenin yargıya müdahale ettiğini hiç kimse ispat edemez. Çünkü böyle bir şey yok. Böyle bir algı oluşturuluyor. Bazı başka çevreler müdahale ediyor. Paralel yapı esasında yargının bağımsızlığını, tarafsızlığını yok ediyor. Dün başkaları yapıyordu, bugün başkaları yapıyor. Hukukun dışına kim çıkıyorsa onun karşısında siyasetin birlikte tavır koyması, ortak tavır koyması gerekmektedir" dedi.
"BU SEÇİM USULÜ DEĞİŞMEDİKÇE YARGININ SİYASALLAŞMASINI ÖNLEYEMEYİZ"
HSYK seçimlerine ilişkin ise Bakan Bozdağ, "Bu seçim usulü değişmedikçe yargının siyasallaşmasını önleyemeyiz. Yargının siyasallaşmasına zemin oluşturuyor. Yargıda gruplaşmalara sebep oluyor. HSYK siyasetin konusu olmamalı. Ancak siyasal bakışlar nedeniyle bu konu gündeme gelmedi. Hukuk devletini koruma ekseninde hareket etmeyi kabul etmediler. HSYK bu seçim usulüyle yoluna devam ederse Türkiye'de tartışmalar sona ermez. Çağrı yapıyorum, gelin el birliğiyle yeni anayasayı yapalım, anayasayı yapamıyorsak beraber yargıyı yapmak için adım atalım. Ben bu adımın kısa süre içinde atılacağına, muhalefetin de adım atacağına inanıyorum. HSYK'ya ilişkin anayasa değişikliğinin Türkiye için olmazsa olmaz olduğuna inanıyorum. Belki bu seçime yetişmez ama 2015 seçiminden önce bunu değiştirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.
"MİT VE CIA ORTAK ÇALIŞMA YÜRÜTECEK"
Galler'de NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde ABD'de yaşayan Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili konunun görüşülüp görüşülmediği sorusu üzerine Bozdağ, "MİT ve CIA ortak çalışma yürütecek" dedi.
Adalet Akademisi Kanunu ve Noterlik Kanunu'nda da bazı teknik düzenlemelerin teklif içerisinde yer alacağına değinen Bozdağ, hakim ve savcı olarak görev yapan personele iyileştirme öngörüldüğünü söyledi. Bozdağ, bu iyileştirmenin HSYK seçimi için bir yatırım olduğu eleştirilerine ise, "Bu gayri ahlaki bir yaklaşımdır. Karalama kampanyası olduğunu düşünüyorum. YARSAV mı cemaat sav mı, onlar bunu dile getiriyorlar" ifadesini kullandı.
Kaynak: İHA