Bu tasarı geçmemeli

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde “Gıda Bilim Kurulu” kurulması amacıyla hazırlanan düzenlemeyle ilgili ‘sansür’ endişeleri dinmiyor. Prof. Dr. Ahmet Maranki, “Bu tasarı Türkiye’yi zor duruma düşürür. Tasarının Cumhurbaşkanımız tarafından reddedileceğine inanıyorum” dedi.

Koray TAŞDEMİR

Gıda, Tarım ve Ormancılık Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında TBMM’ye sunulan 34 maddelik kanun teklifinin, gıda ve beslenme alanında tartışmalı yasak ve cezalar getireceği ifade edildi.

Komisyonda görüşülen tasarı Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Gıda Bilim Kurulu kurulmasını ön görüyor. Bu kurul, reklamlar istisna tutularak, bilimsel olmadığı iddia ettiği her türlü yayın organındaki haber, makale ve görüş beyanını suç sayacak ve bunun akabinde 20 ila 50 bin lira arasında para cezası kesecek. Buna göre, gıda sağlığı konusunda yapılan haber ve sosyal medya paylaşımları bile ceza kapsamına girebilecek.

‘Bilimsel’e kim karar verecek

Gıda Güvenliği Hareketi’nden yapılan açıklamada, piyasadaki ‘sahte gıda ürünleri ile mücadele’ gerekçesiyle oluşturulacak kurulun “sansür” kararı alabileceği vurgulanarak şöyle denildi; “Neyin bilimsel olduğu neyin olmadığı muğlaktır. Bilim çevreleri geçmişte sigarayı hastalarına reçete etmiş, zeytinyağı ve yumurtası da yasaklamıştır. O zamanın bilim adamlarına göre sigara sağlık için faydalı, tereyağı, zeytinyağı ve yumurta ise zararlı idi. Bu kanun o gün olsaydı bugün yumurta, tereyağı ve zeytinyağı faydalıdır diyenler Bilim kurulu tarafından 50’şer bin lira para cezasına çarptırılacaklardı.”

Hadis-i Şerif’ler var

Günümüzde bilimin, sık sık yemeyi tavsiye ettiğini hatırlatan Gıda Güvenliği Hareketince yapılan açıklamada, “Sık yemenin bilimsel olduğuna dair binlerce yayın var. Oysa Hz Peygamber (a.s.v.) “Benim ümmetim acıkmadan yemez, doymadan kalkar” buyurur. Dolayısıyla, bu Hadisi Şerifin aktarılması bilimsel olmadığı için cezaya mı çarptırılacak?” denildi.

Küresel sermayenin işi

Konuyu Milat’a değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Maranki, küresel sermayenin Türkiye’deki onurlu seslerden rahatsız olduğunu ama söz konusu tasarının hayata geçmesini ummadığını söyledi. Tasarının yasalaşması durumunda Türkiye’nin konuşmanın ve yazmanın suç addedildiği bir ülke konumuna düşebileceğini ifade etti.

‘Kurul’ mahkeme değildir

Maranki, Sağlık Bakanlığı’nda, Tarım Bakanlığı’nda oluşturulması planlanan Bilim Kurulu gibi bir kurul olduğunu hatırlatarak “Peygamber Efendimiz’in Ali Efendimiz’e “Tuz şifadır, yemek öncesi tuz yiyin” dedim. Tuzla ilgili şifa tavsiyeleri söyledim diye eski Türkiye’nin Sağlık Bakanlığı’ndaki bilim kurulu bana 150 bin TL ceza verdi” dedi.

Ayet ve hadislerde var

Maranki, “Mahkemeler devre dışı bırakılıyor, yani Türk Milleti adına kararı mahkemeler değil yönetmelikler ile düzenlenen Sağlık Bakanlığı bilim kurulu karar veriyor” dedi. “Zencefil öksürüğe iyi geliyor, Topraklara gübre atmayın, kanserojen oluyor” dediğimiz zaman bilim kurulunun kendilerini davet edip bilimsel olarak izah isteyeceğini söyleyen Maranki, “Tabii orada Kur’an ve hadislerde şifa olduğu ifade edilen konuları kabul etmeyen sekülarist bilim bizi cezalandıracak mı acaba?” diye sordu.

Maranki, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ben bu tasarının Bekir Pakdemirli bakanımızın imzasından çıkmayacağını çıksa bile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Cumhur İttifakı’nın bu tasarıya geçit vermeyeceğini düşünüyorum.”