Bu sistem düşman başına!

Parlamenter sistemin uygulayıcılarından Almanya, hükümet kurma krizi yaşıyor. Almanya'nın seçimlerden sonra hükümet kuramaması Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş kararının ne kadar doğru bir tercih olduğunu gözler önüne serdi.

Koray TAŞDEMİR

Parlamenter sistemin uygulayıcılarından Almanya, hükümet kurma krizi yaşıyor. Almanya'nın seçimlerden sonra hükümet kuramaması Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş kararının ne kadar doğru bir tercih olduğunu gözler önüne serdi. Almanya'da üçlü koalisyon görüşmeleri başarısızlığa uğrayınca ufukta erken seçim göründü. Seçimlerde meclise giren sağ popülist AfD Eş Başkanı Alexander Gauland hükümetin kurulamamasında etkili olduklarını ileri sürerek bilerek kriz oluşturduklarını ve en fazla oyu alan Merkel'in görevi bırakması gerektiğini söyledi.

Baş belası sistem

Türkiye'de yaşanan hükümet krizlerinin temelinde parlamenter sistem olduğunu her seferinde söyleyen ve Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi için büyük gayretler veren Anayasa Profesörü Burhan Kuzu, sosyal paylaşım hesabında Almanya'nın hükümet krizini parlamenter sistemin olağan bir sonucu olduğunu yazdı. Kuzu, "Almanya'da koalisyon kurulamadı, erken seçim çağırısı yapıldı. Türkiye'ye saldırma yarışına girdiniz de ne oldu? Parlamenter modeli savunanlara duyurulur. Hollanda da böyle; bir kaç ülke daha var ve hepsinde de baş belası parlamenter model var. Düşman başına" diye konuştu.