Bu proje 100 bin kişiye iş imkanı sağlayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ekonomiye 20 milyar lira kazandıracak Sıfır Atık Projesi’ni hayata geçiriyor.Bu kapsamda Bakan Murat Kurum, 2023’e kadar 100 bin kişiye iş imkanı sağlanacağını kaydetti.

Cevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum TBMM Plan Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2019 yılı bütçe çalışmalarını anlattı. Geçen yıl Sıfır Atık Projesinin başlatıldığını anımsatan Bakan Kurum, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması amacıyla geliştirilen projenin 2023 yılında tüm ülkede kurulacağını söyledi.

Proje kapsamında bugün 8 bin 668 kurum binasında uygulamanın hayata geçirildiğini belirten Bakan Kurum, 2023 yılında tamamen hayata geçirilmesiyle yıllık 20 milyar liralık bir ekonomik kazancın hedeflendiğini aktardı.

100 BİN KİŞİYE İSTİHDAM Toplanan atıkların işlenmesi, geri kazanılması istihdama da katkı sağlayacak. Kurum, “Atıkların işlenmesi, geri kazanılması ile 100 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacak. Projenin bakanlığımızca başladığı 16 aylık süreçte 179 ton atık ayrı toplanarak ekonomiye kazandırıldı. 2023 yılında evsel atık geri kazanım oranının da en az yüzde 35 seviyesine çıkarılmasını hedefliyoruz” dedi.

SANAYİ İÇİN ARAZİ Bakan Kurum 2023 hedefleri ve büyüme öngörüsü doğrultusunda ülke düzeyinde yatırımlar için arazi ihtiyacı analizi yapıldığını da belirterek, "Hazine mülkiyetinde atıl olarak duran ancak yatırım yapılabilir uygun büyüklükteki 20 hektar ve üzeri arazilerin tespit edilmesi suretiyle gerekli düzenlemeler yapılacak ve bu araziler yatırımcıların kullanımına sunulacak” diye konuştu. Kurum söz konusu çalışma kapsamında sanayi gelişiminin yoğun olduğu il ve bölgelerin belirleneceğini ve bu bölgelerdeki belirli bir büyüklükte yatırıma uygun hazine arazilerinin ekonomiye ve yatırımcıya kazandırılacağını da dile getirdi.

2B'YE 748 BİN BAŞVURU 2B olarak bilinen arazilerin satışı kapsamında 748 bin hak sahibinin tapularına kavuştuğunu dile getiren Kurum, "Satışı yapılan 531 bin taşınmazın toplam satış bedeli 11 milyar liradır. Bu tutarın bugüne kadar 7.8 milyar liralık kısmı tahsil edilmiştir. 30 Kasım 2018 tarihine kadar ek başvuru ve ödeme süresi imkanı tanınan düzenleme ilr 128 bin hak sahibinin daha mülkiyet sorunlarının çözüme kavuşturulmasını hedefledik" dedi. Hazineye ait tarım arazilerinin satışında ise 57 bin hak sahibinin tapularına kavuşturulduğunu dile getiren Kurum, "45 bin adet araziyi 782 milyon lira bedel üzerinden sattık ve 267 milyon lirasını tahsil ettik" şeklinde konuştu. Bakanlık ilk etapta 29 milyon metrekare araziyi de hayvancılık yatırımı için ayırdı.

Kaçak yapılar hızla yıkılacak Bakan Kurum, 2018 yılından sonra yapılan ne kadar kaçak yapı varsa tespit edilip, yıkılacağını söyledi. İmar barışının ardından heyelan bölgesinde kaçak yapıların yapıldığı eleştirileri hakkında bir soru üzerine Kurum, “Bununla ilgili arkadaşlarımız harekete geçti. Aynı zamanda Rehberlik Teftiş Kurulu Başkanımız sahada. 2018 yılından sonra yapılan ne kadar yapı varsa tespitlerini yapacağız. Bunların da yıkımlarını süreç içerisinde gerçekleştireceğiz” dedi.

TOKİ 833 BİN KONUT ÜRETTİ

TOKİ’nin çalışmaları hakkında da bilgiler veren Kurum, “15 yıl içinde ihale edilen ve üretilen konut sayısı yaklaşık 833 bini buldu. TOKİ’nin 10 yıllık konut üretimi ortalamsı yaklaşık 55 bindir. Geçtiğimiz yıl ihale edilen konut sayısı 60 bini bulmuştur. Bu yıl piyasa şartları da gözetilerek Eylül ayı sonu itibariyle yaklaşık 23 bin konutun ihalesi yapılmıştır. TOKİ’nin halen satışı devam eden ve satışa çıkardığı konut sayısı da toplam 35 bin 243” bilgisini verdi.