Bu da oldu! Sertifikalı 'babalık' eğitimi düzenleniyor

Çengelköy İlkokulu'nda 6 yıldır birinci sınıf öğrencilerinin babaları için düzenlenen "Baba Eğitim Programı" çocukların eğitim hayatına adaptasyonunu sağlayıp, başarılarını artırıyor.

Çengelköy İlkokulu'nda birinci sınıf öğrencilerinin babaları için düzenlenen 10 haftalık "Baba Eğitim Programı" çocukların başarısını artırırken, baba-çocuk diyaloğunu da güçlendiriyor.

İlkokulda, 6 yıldır okula yeni başlayan öğrencilerin eğitim hayatına adaptasyonu, aile içi iletişimin artması ve okul-aile iş birliğinin güçlenmesi amacıyla "Baba Destek Eğitim Programı" düzenleniyor.

Program hakkında bilgi veren okul müdürü Ali Yaşar Düzcü, programı velilerden gelen olumlu dönüşler sayesinde devam ettirdiklerini belirterek, eğitimlerin 10 hafta sürdüğünü ve son hafta anneleri de programa aldıklarını ifade etti.

Düzcü, babaların eğitim programında edindiklerini evlerinde uygulayıp uygulamadıklarını annelerle yaptıkları toplantılarla öğrendiklerini vurgulayarak, eğitimlerin sonunda babalara sertifika verdiklerini ve eğitime düzenli gelen velilerin "sertifikalı baba" olduğunu söyledi.

Mutlu çocuklar yetiştirmek için mutlu ailelere ihtiyaç olduğunu aktaran Düzcü, şöyle konuştu:

"Programın hem okul hem aileler açısından birçok faydası olduğunu gözlemliyoruz. Geçmiş dönemlerde programlara katılan bir velimize eğitim programının nasıl gittiğini sorduğumda, 'Hocam sizden Allah razı olsun. Bu eğitimden önce işten geldiğimde bir odada televizyon karşısına geçiyordum. Eşim başka bir odada, çocuğum ayrı bir odada vakit geçiriyordu. Bu program sayesinde yuvamı dağılmaktan kurtarıp, yeniden toparladım. Şimdi mutlu bir şekilde hayatımızı sürdürüyoruz.' dedi."

"Babaların çocuklarıyla ilişkileri düzeliyor"

Programı yöneten Üsküdar Rehberlik Eğitim Merkezi'nden Psikolojik Danışman Çetin Kılıç, babalık rolünün anneliğe göre daha farklı geliştiğini ifade ederek, çocuğun gelişiminde babalığın yerini doldurabilecek bir şeyin bulunmadığını dile getirdi.

Geleneksel aileden çekirdek aileye geçiş ve toplumsal değişimle birlikte duygularını belli etmeyen, otoriter baba rolünün değiştiğini aktaran Kılıç, annelerin çalışma hayatına katılmasıyla birlikte babaların da çocuğun bakım ve eğitimiyle ilgili sorumluluklar üstlenmeye başladığını kaydetti.

"Yapılan araştırmalarda çocuğun gelişiminde aktif rol alan babaların çocuklarının öz güveni yüksek ve hayatlarında daha başarılı olduğu görülmektedir" diyen Kılıç, programla ilgili şunları söyledi:

"Biz haftada bir gün toplanarak çocukların problemleri, çocukla iletişim, davranış problemleri, çocuğun duygusal, zihinsel, sosyal, bedensel ve cinsel gelişimi gibi birçok konuda konuşuyor ve bunların üzerinde düşünüyoruz. Bilimsel bilgilerle babaları bu konuda destekliyoruz. Günümüzde babalar çocuğun yetiştirilmesi sürecine aktif olarak katılıyorlar ama şöyle bir eksiklik var; baba hangi yöntemlerle, ne şekilde çocuğuna yardımcı olabileceğini, nasıl iletişim kurabileceğini bilemiyor. Toplantılarda babalara bu desteği vermeye çalışıyoruz. Babalar buraya geldiklerinde çeşitli babalık tercihlerini de beraberlerinde getiriyorlar ve bu paylaşım onları zenginleştiriyor. Babaların futbol, iş, siyaset gibi konuların yanında çocuklarıyla ilgili de konuşmaya ihtiyaçları var. Toplantılarda babaların çocuklarından daha fazla ilgiyle, severek bahsettiklerini gözlemliyoruz. Eğitim programıyla birlikte babaların çocuklarıyla ilişkileri düzeliyor. Onların derslerini, arkadaşlarını takip ediyor, okuldaki uyum ve başarılarının arttığını görüyorlar."

Eğitimler sonunda babaların birbirleriyle iletişimlerini sürdürerek, görüşmeye devam ettiklerini ifade eden Çetin, "Bundan 6 yıl önceki babalar hala iletişim içerisindeler. Çocukları büyüdü, sorunları farklılaştı ama daha iyi bir baba olmak için gayretleri devam ediyor. Çengelköy İlkokulu'ndaki bu çalışmanın başka okullara da örnek model olabileceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Olumlu kişilik geliştirmede bu eğitimler oldukça faydalı"

Rehberlik öğretmeni Sibel Coşkun ise eğitimlere önce baba ve anne destek eğitimiyle başladıklarını belirterek, iki yıl annelerle çalıştıktan sonra 6 yıldır babalarla devam ettiklerini söyledi.

Babaların çocukları üzerinde etkilerinin oldukça fazla olduğunu ifade eden Coşkun, "Yeni doğan bir bebek için 'Allah analı-babalı büyütsün' dileğinde bulunuruz. Buradaki dileğimiz de okul çağına gelmiş çocuğun anne ve babasıyla birlikte büyümesidir. Çocukların babalarıyla olumlu iletişim sağladıklarını gördüğümüzde bunun hem zihinsel gelişimlerine faydalarını hem de ileriki yıllarda akademik olarak başarı sağladıklarını görüyoruz. Toplumla sağlıklı iletişim ve iyi ilişkiler sağlayabilme, olumlu kişilik geliştirmede bu eğitimlerin oldukça faydalı olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

"Programda öğrendiklerimiz aile ortamımıza da yansıdı"

Baba Eğitim Programı'na 6 yıl önce katılan Gökhan Turhan, program öncesi oğluyla diyaloğunun zayıf olduğunu ifade ederek, eğitimle birlikte aralarındaki bağın güçlendiğini dile getirdi.

Turhan, programa katılmasının çocuğunun okul hayatına, derslerine, arkadaş ilişkilerine de olumlu yansıdığını vurgulayarak, "Bu programda öğrendiklerimiz aile ortamımıza da yansıdı. Beraber bir şeyler yapmaya başladık. Eğitimle, çocuğumun isteklerine nasıl yaklaşabileceğim, onun davranışlarına nasıl katkıda bulunabileceğim konusunda daha iyi bir noktaya geldim." dedi.

"Her şeyden önce bana iyi geliyor"

Toplantılara üç haftadır katılan Hüseyin Yurtseven ise çocuklarına daha iyi bir baba olmak, daha kaliteli vakit geçirebilmek için eğitim programına geldiğini söyledi.

Bugüne kadarki davranış ve tutumlarını gözden geçirdiğini belirten Yurtseven, "Üç haftalık gözlemimle programdan katkı aldığımı söyleyebilirim. Her şeyden önce bana iyi geliyor. Bu da çocuklarıma pozitif olarak yansıyor. Bu oturumun önümüzdeki haftalarda benim ve buradaki tüm babalar için çok daha iyi olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.