Boykot işe yarıyor

Başkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Feride Bahar Işın, boykotlar sonucu İsrail Terör Örgütü'ne (İTÖ) bağlı firmaların marka değerinin ciddi anlamda düştüğünü söyledi. İsrail destekçisi ABD'de bile büyük boykot var.
Marka itibarı yerlerde

Prof. Dr. Işın, "Boykotlar İsrailli firmaların marka değerini ciddi anlamda düşürdü. Marka itibarı; firmaların misyonu, vizyonu ve insan hakları değerleri temel alıyor. Firmanın İsrail kökenli olması ya da İsrail'e tavır alınmaması marka değerini olumsuz yönde etkiliyor’’ dedi.

Satıcılar da çekiniyor

Boykotun iki yönlü olduğunu anlatan Işın, tüketicilerin yanı sıra satıcıların da boykota göre pozisyon aldığını belirtti. Işın, hem firmaların İsrail menşeli ürünleri satmaktan çekinir hale geldiğini hem de tüketicilerin boykotlarla İsrail'e tepkilerini gösterdiğini aktardı.

Boykot akademiye sıçradı

İsrail rejiminin tutumu akademi camiasında da boykotla karşılaştı. Prof. Dr. Işın, İsrail'in ‘entelektüel’ sermayede de sıkıntılar yaşadığını belirterek, bilim adamları ve akademisyenlerin ‘ortak’ projeleri iptal ettiğini kaydetti.

Prof. Dr. Feride Bahar Işın

Dünyada tepki var

Birçok ülkede alışveriş sürecinde hassas davranıldığını, etiketlerin incelendiğini dile getiren Işın, "Fransa'da marketlerde İsrail etiketli avokadoların başka ülke menşeli gösterilmesine tüketiciler tepki gösterdi. Buna benzer tepkiler farklı ülkelerden de geliyor" şeklinde konuştu.

Made ın Turkey oyunu

İsrail militanlarının bazı markaların ürünlerini elinde tutması, söz konusu markanın imajını olumsuz etkiliyor. Bunu bilen militanlar, üçüncü ülkelerden elde ettikleri Türkiye menşeili ürünlerle poz vererek Türk markalarını kendi yanlarındaymış gibi gösteriyor ve manipülasyon yapıyor.