Rabia Aykut / MilatGazetesi.com
MilatGazetesi.com’a konuşan Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer, gıdaları mevsiminin dışında tüketmenin sakıncalarını anlattı. Tarım Endüstrisinin gelişmesi ve seracılık faaliyetlerinin artması ile her ürün sebze meyve mevsimsiz olarak tüketilebilir hale geldiğini belirten Özer, mevsimsiz beslenmenin sıhhati bozduğu görüşünde.
Mevsiminin dışında tüketilen meyve ve sebzelerin hem sıhhati bozduğu, hem karakteri değiştirdiğini belirten Kemal Özer “Seralarda yetişen börtü böcek görmemiş gıdalardan uzak durun” dedi.
Beslenme de denge şart
Yazın serinleten kışın hararetlendiren gıdalar yenilmeli diyen Özer, bitkilerin serinleten ve hararet yapanlar olarak ikiye ayrılır. Kuru fasulye hararete yapıcı, yeşil fasulye ise serinleticidir. Bu nedenle yazın taze, kışın kuru fasulye yenilmeli. Kışın yenen taze fasulye üşütür, yazın yenen kuru fasulye ise hararete neden olur. Mesela hurma hararet yapıcı, karpuz serinleticidir. Hurma kışın tek başına yenilirken, yazın karpuz, salatalık gibi gıdalarla yenilmesi denge meydana getirir.
Her sebze ve meyveyi sadece mevsiminde yemek şart diyen Özer, “Çünkü bunda bir hikmet dolayısıyla da denge var. Kâinat dolayısıyla dünya bir denge üzerine yaşatılmıştır ve denge bozulunca bundan en çok zararı insan görür” şeklinde konuştu. Gıdaları tüketirken iklim ve coğrafi faktörlere de dikkat edilmesi gerektiğine değinen Özer, “Avokado tropikal bir meyvedir. Tadına bakabilirsiniz. Ama sürekli tüketilen ürünler arasında olamaz. Biz o iklimde yaşamıyoruz. Herkes kendi coğrafyasının ürünlerini yiyip-içmeli” ifadelerini kullandı.
‘Dengeye muhalif davranamazsınız’
Seralarda üretilmiş gıdaları tüketmenin doğru olmadığını belirten Özer, “Steril alanlarda üretilen gıdalardan uzak durulmalı. Fanusun içinde börtü böcek görmemiş ürünlerden şifa beklenmez. İklim şartları ağırsa mevsimine uygun seracılık yapılabilir. 4 mevsim seracılığı yapılmamalı” diye konuştu.
Hangi gıdalar hangi mevsimde tüketilmeli?
Kış mevsiminde yenecek gıdalar
Aralık Ayı: Karnabahar, Balkabağı, Mandalina, Limon, Lahana, Portakal, Ispanak
Ocak Ayı: Pazı, Havuç, Limon, Brüksel Lahanası, Portakal, Ispanak
Şubat Ayı: Pazı, Havuç, Brüksel Lahanası, Ispanak
İlkbahar mevsiminde yenecek gıdalar
Mart Ayı: Ispanak, Brokoli, Pırasa, Havuç, Şalgam
Nisan Ayı: Erik, Enginar, Kuşkonmaz, Taze Bakla
Mayıs Ayı: Sarımsak, Kiraz, Erik, Çilek, Enginar, Soğan, Kuşkonmaz, Taze Bakla
Yaz mevsiminde yenecek gıdalar
Haziran Ayı: Vişne, Sarımsak, Taze Patates, Domates, Kiraz, Kayısı, Çilek, Taze Fasulye, Soğan, Bezelye
Temmuz Ayı: Vişne, Patlıcan, Sarımsak, Taze Patates, Çağla, Domates, Armut, Dut, Kayısı, Salatalık, Böğürtlen, Taze Fasulye, Soğan, Şeftali, İncir, Pazı
Ağustos Ayı: Patlıcan, Sarımsak, Taze Patates, Mısır, Domates, Kabak, Dut, Kayısı, Kavun, Karpuz, Taze Fasulye, Soğan, Taze Börülce, Bamya, Pazı Sonbahar mevsiminde yenecek gıdalar
Eylül Ayı: Patlıcan, Elma, Taze Patates, Mısır, Domates, Armut, Limon, Semizotu, Nar, Üzüm, Soğan, Kereviz, Yeşil Biber
Ekim Ayı: Elma, Taze Patates, Muz, Kabak, Pırasa, Limon, Mandalina, Nar, Ayva, Trabzon Hurması, Kereviz
Kasım Ayı: Karnabahar, Kereviz, Trabzon Hurması, Balkabağı, Nar, Mandalina, Limon, Turp, Portakal, Ispanak, Muz