İngiltere’nin dünyada en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke konumunda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bulunuyor. İngiltere’nin en çok ithalat yaptığı ülke ise Çin. Türkiye'nin İngiltere’nin ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 14. sırada yer aldığını söyleyen Boris Volfman, "Aynı zamanda Türkiye, İngiltere’nin ithalat gerçekleştirdiği ülkeler arasında ise 16. sırada yer alıyor. Brexit sonrası dönemde bazı ekonomi çevreleri Türkiye ile İngiltere arasındaki ticari ilişkilerin olumsuz yönde etkileneceği ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışının Türkiye’den yapılan ihracata büyük oranda darbe vuracağını iddia etmişti. Fakat Türkiye ve İngiltere arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasıyla bu risk ortadan kalkmış oldu. Günümüzde Türk ve İngiliz iş insanları için iki ülke arasında gerçekleştirilecek ticarette herhangi bir zorluk ya da engel bulunmuyor." dedi.
İki ülkenin ticaret hacmi henüz istenen seviyede değil
Türkiye ve İngiltere arasında artan ticaret hacmi ve iki ülkenin gelecekteki ekonomik iş birliğine yönelik değerlendirmelerde bulunan Boris Volfman, "İngiltere ve Türkiye dünya siyasetinde ve ekonomisinde büyük yer tutan iki köklü ülke. İki ülke ticari olarak da birbirleriyle sürekli iş birliği halinde bulunuyor. Yakın zamanda İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış döneminde birtakım söylentiler ortaya atıldı ve ticaretin sekteye uğrayabileceği iddia edildi. Fakat İngiltere Avrupa Birliği ile masaya oturup yasal zemini oluşturduktan sonra ticari anlaşmaları imzaladığı ilk ülkelerden birisi Türkiye oldu. Bu iki ülkenin birbiri için ne denli önemli bir stratejik ortak olduğunun da somut bir göstergesidir." dedi.
Ticaret hacmi 20 milyar dolara yaklaşıyor
Her ne kadar iki ülke arasında 20 milyar dolara yaklaşan bir ticaret hacmi olsa da bu rakam potansiyelleri göze alındığında Türkiye ve İngiltere açısından yetersiz olduğunu söyleyen Boris Volfman, "İkili iş birlikleri ve ticaretteki bürokratik zaman kayıplarının sıfıra indirilmesiyle ticaret hacmi çok daha büyük bir ivmeyle yükselmeye devam edecektir. Açıkçası iki ülkenin potansiyelleri göz önüne alındığında önümüzdeki dönemde ulaşılması gereken ticari hacim bugünün en az iki katı düzeyinde olmalıdır. Çünkü iki ülke arasındaki ticaret hacmi henüz yeterli seviyeye ulaşabilmiş değil. Şunu mutlaka vurgulamak gerekir ki Türk iş insanları için İngiltere mükemmel bir pazar konumundadır. Dünya ekonomisindeki yeri, küresel siyasete yön verme gücü ve Türkiye ile olan ilişkileri incelendiğinde İngiltere ile olan ticaretin en az Almanya seviyesine gelmemesi için hiçbir neden olmadığı görülmektedir. Elbette iş insanlarımızın yakından takip ettiği üzere özellikle gıda ürünlerinin bazı kalemlerinde katı bürokratik engeller olması Türk ürünlerinin pazara girişinde çeşitli sıkıntılara yer açmaktadır. Fakat özellikle iki ülke liderlerinin yakın çalışması sonucunda bu sorunlar kısa süre içerisinde çözüme kavuşturulabilir.” şeklinde konuştu.
Gıda ve hazır giyim ihracatı için İngiltere fırsatlar ülkesi
İngiltere gıda ihracatı için mükemmel bir Pazar konumunda olsa da uygulanan çeşitli kısıtlamalar gıda ürünleri ihraç eden kişileri bir hayli zorlamaktadır. İngiltere’ye ihracatta gıdanın yanında önemli bir pazar olarak karşımıza hazır giyim sektörü çıkmaktadır. Somut veriler ile desteklemek gerekirse; İngiltere'nin en büyük hazır giyim ve konfeksiyon tedarikçisi 11,5 milyar dolar değerinde ithalat ve %38,5 pay ile Çin'dir. Türkiye Bangladeş’in ardından %6 pay ile İngiltere'nin 3'üncü büyük tedarikçisi konumundadır.