Bölücü tabipler örgütü

Konya Şehir Hastanesi'nde, başka bir hastanede güvenlik görevlisi olarak çalışan saldırgan tarafından silahlı saldırıya uğrayan ve hayatını kaybeden doktor üzerinden TTB eliyle hükümet karşıtı bir provokasyon başlatıldı.

Emre Efser

Sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanına, Sağlık Bakanına ve hükümete yönelik hakaret ve tehditleriçeren yüzlerce mesaj paylaşan TTB üyeleri, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin politik olduğunu öne sürerek 7-8 Temmuz tarihlerinde iki gün iş bırakma eylemi yapacaklarını bildirdiler. Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Ali İhsan Öktem yaptığı açıklamada, “Türk Tabipleri Birliği olarak bu şiddet sarmalının genişlemesi karşısında defalarca iktidarı uyardık, sağlıkta şiddetin münferit olmadığını bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu tekrar tekrar açıkladık. Bilinçli bir yaklaşımla, şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından kopartılarak sorun bireylere indirgendi. Bugün bu yaklaşımın yıkıcı sonucuyla yeniden karşılaştık" dedi.

Türk Tabipler Birliği, geçmişte yaptığı bazı söylemleri ile kamuoyunun tepkisini çekmişti.

Aşı değil solüsyon dediler

Türkiye’yi COVİD-19 aşısı üretebilen eden 9 ülkeden birisi yapan, Türk bilim insanlarının 22 aylık zorlu çalışmaları sonucu üretilen ve muadilleri gibi “acil kullanım onayı” ile kullanıma sunulan TURKOVAC için TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut “Aşı yok, ortada aşı olduğu iddia edilen bir solüsyon var” ifadesini kullanmıştı. Buna karşın TTB web sitesinde, Alman Pfizer / BioNTech aşısının 12 yaş itibariyle kullanımını tavsiye eden raporlar yayınladı.

Fincancı: 15 Temmuz'u FETÖ yapmadı

Türk Tabipler Birliği yönetiminde ismini en fazla duyduğumuz yönetici, Başkan Şebnem Korur Fincancı. Fincancı, 2012’de “Barış için Öcalan’a Özgürlük Platformu”nun içinde yer alan, uluslararası çalışmalar yapan bir isim. Ayrıca PKK’nın yayın organı Özgür Gündem’de Genel Yayın Yönetmenliği yaptı. Hendek terörünün yaşandığı dönemde sözde “Barış Akademisyenleri” bildirisine de imzası olan bir isim. Onur konuğu olarak davet edildiği Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu Kongresi’nin sonuç bildirgesinde, Türkiye hakkında “faşist” ve “soykırımcı” gibi ifadeler kullanılmıştı. Fincancı, 2020’deki bir etkinlikte yaptığı açıklamada devletin suç işlemeye meyilli olduğu ve 15 Temmuz’un FETÖ tarafından yapıldığına dair kesinliğin olmadığını söylemişti. Diğer yönetim kurulu üyelerinin de dosyaları bir hayli kabarık.

Yönetim kurulu kimlerden oluşuyor?

TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, farklı platformlarda KHK’lıların haksız yere işten atıldığını ifade eden bir isim. Osman Kavala ve PKK yanlısı paylaşımlar yaptığı için KHK ile görevden uzaklaştırılan Benan Koyuncu hakkında birçok kez destek mesajları yayınlamış.

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, hükümeti diktatörlükle suçlayan beyanlarının yanı sıra o dönem DHKP-C terör örgütü üyesi oldukları gerekçesi ile tutuklu bulunan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın sağlık durumlarıyla ilgili açıklamalarda bulunmuş.

TTB Muhasip Üyesi Deniz Erdoğdu, HDP’li mahkûm Aysel Tuğluk’un serbest bırakılması için çalışmalarda bulunan ve cezaevindeki tutuklu terör suçlularının aileleri ile görüşmeler yapan bir isim.

TTB Yönetim Kurulu Üyesi Onur Naci Karahancı, Türkiye Afrin operasyonunu icra ederken “savaş bir halk sağlığı sorunudur” bildirisini yayınlayan isim.

TTB Yönetim Kurulu Üyesi Halis Yerlikaya, PKK’nın Avrupa’daki uzantısı Kurd Akat’ın “Kürt Doktorlar ve Müttefik Meslekler Konferansı”na “Kuzey Kürdistan Temsilcisi” olarak katıldı.