Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı. Verilere göre en fazla düşüş gösteren inşaat sektörü ise dikkatlerden kaçmadı.
İNŞAATA GÜVEN YÜZDE 17 AZALDI: Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 68.8 iken bu ay yüzde 16.7 azalarak 57.3 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu azalış, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 13.9 ve 18.7 azaldı. Öte yandan inşaat maliyet endeksi, temmuzda haziran ayına göre yüzde 1.63, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27.01 artış gösterdi.
HİZMET SEKTÖRÜNE TALEP ARTACAK: Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi ağustos ayında 88 iken, bu ay yüzde 9.7 azalarak 79.4 değerine indi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış, son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini, hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ve gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 12, yüzde 9.1 ve yüzde 8.3 azaldı.
PERANKENDE DE STOKLAR ARTTI: Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi eylülde yüzde 5.2 azalarak 88.5 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu düşüş, son üç aylık dönemde iş hacmi-satışların arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise arttı. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, iş hacmi-satışlar ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 14.2 ve 12.9 azalırken, mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 8.8 artış gösterdi.
MALZEME FİYATLARI İŞÇİLİKTEN HIZLI YÜKSELDİ İnşaat maliyet endeksi temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1.63, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27.01 yükseldi. Aylık bazda malzeme endeksinde yüzde 2.07, işçilik endeksinde yüzde 0.62 artış görüldü. Geçen yılın aynı ayına göre ise malzeme endeksinde yüzde 32.07, işçilik endeksinde yüzde 16.39 artış kayıtlara geçti. Bina inşaatı maliyet endeksinde bir önceki aya göre yüzde 1.45, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.78 artış yaşandı. Temmuzda haziran ayına göre, malzeme endeksi yüzde 1.82, işçilik endeksi yüzde 0.59 artış kaydetti. Yıllık bazda bakıldığında ise malzeme endeksi yüzde 30.38, işçilik endeksi yüzde 16.35 yükseldi. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi de bir önceki aya göre yüzde 2.24, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 31.16 artış görüldü. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2.81, işçilik endeksi yüzde 0.71 yükseldi. Geçen yılın aynı ayına göre ise malzeme endeksi yüzde 37.47, işçilik endeksi yüzde 16.56 arttı.
İSTANBUL BOĞAZI’NDA SATILIK 60 İNCİ İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarasının en önemli unsurlarında biridir yalılar. Boğaz’ın incisi niteliğindeki yalılardan 60’ı yeni sahibini bekliyor. Osmanlı döneminden beri üst gelir grubunun göz bebeği olan yalılar, genellikle sessiz sedasız satılıyor. İstanbul Boğazı’nın her iki yakasında 366’sı tarihi eser niteliğinde 600 yalı yer alıyor. Bunların 30’u tarihi eser değerinde olan 60 yalı şu anda yeni sahibini bekliyor. Aynı zamanda 40’a yakın da yalı dairesi satışta. Yalı ve yalı dairesi fiyatlarında en büyük etken lokasyon, tarihi değer ve rıhtım uzunluğu... Tarihi eser değeri bulunan yalıların ayrıca tavan yüksekliği de çok önemli. Avrupa Yakası’nda Bebek ve Yeniköy, Anadolu Yakası’nda ise Vaniköy, Kandilli ve Anadolu Hisarı’ndaki yalılar çok değerli. Satılık 60 yalının fiyatları 4.5 milyon dolarla 95 milyon dolar arasında değişirken, yalı dairesi fiyatları ise 1milyon 750 bin dolar - 12 milyon dolar arasında. İstanbul Boğazı’nda, Sarıyer’de 136, Beykoz’da 109, Üsküdar’da 84, Beşiktaş’ta ise 37 tarihi eser niteliğinde yalı var. Boğaz’daki toplam birinci sınıf tarihi yalı sayısı ise Beykoz’da 18, Üsküdar’da 24, Sarıyer’de 41 ve Beşiktaş’ta altı olmak üzere 89 adet. İkinci sınıf tarihi yalıların dağılımı ise Beykoz’da 64, Üsküdar’da 20, Sarıyer’de 74 ve Beşiktaş’ta 30 olmak üzere toplam 208 adet. Üçüncü sınıf tarihi eser niteliği taşıyan yalılar ise Beykoz’da 27, Üsküdar’da 20, Sarıyer’de 21, Beşiktaş’ta ise bir olmak üzere toplam 69 adet.