BM'deki tarihi oylamada İsrail'den dikkat çeken hareket

Birleşmiş Milletler'deki (BM) tarihi Kudüs oylaması sırasında İsrail temsilcisi Danon'ın yaptığı hareket dikkat çekti.

İsrail temsilcisi Danon BM 'deki Kudüs oylaması sırasında oy kullanan ülkeleri tek tek not aldığı görüldü.

ABD'nin tüm tehditlerine rağmen BM Genel Kurulu'ndaki Kudüs oylamasından ABD'nin istemediği sonuç çıktı. ABD'nin oylama öncesi, oy kullanan ülkeleri not alacağız tehdidini ise ABD temsilcisi Nikki Haley, yerine İsrail temsilcisi Danon yaptı. Oylama sırasında çekilen fotoğrafta Danon'un oy kullanan ülkeleri not aldığı gözlendi.

Danon ayrıca konuşmasının başlangıcında Milattan Sonra 67 yılına ait üzerinde İbranice yazan bir bozuk parayı kurula göstererek "Bu bozuk para Yahudi atalarımızın Kudüsle olan binlerce yıllık bağının kanıtıdır. Hiçbir BM kararı, hiçbir boş konuşma, hiçbir genel kurul kararı bizi Kudüs'ten ayıramayacaktır" dedi.

BM'DEN ABD'YE KIRMIZI KART

Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, BM Genel Kurulu'ndan ABD'nin tehditlerine rağmen 128 ülke tarafından kabul edildi.

ABD Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in ülkelerin BM Daimi Temsilcilerine bir mektup yollayıp daha sonra da sosyal medya hesabından ABD'nin yardımları ile tehdit etmesine rağmen 128 ülke tasarıya destek verdi.

7 ÜLKE ABD VE İSRAİL'İN YANINDA YER ALDI

ABD ve İsrail'in yanı sıra, sadece Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Togo ve Palau tasarıya karşı oy kullandı.

Bunun yanı sıra Avustralya, Antigua-Barbuda, Arjantin, Benin, Butan, Bosna Hersek, Kanada, Hırvatistan, Çekya, Dominikler, Ekvator Ginesi, Fiji, Letonya, Lesoto, Meksika, Panama, Paraguay, Filipinler, Polonya, Romanya, Tuanda, Soloman adaları, Güney Sudan, Trinida Tobago, Tuvalu, Uganda ve Vanuatu ise oylamada çekimser kaldı.

BM Güvenlik Konseyi'nden 1967'den 2016'ya kadar geçmiş 10 karar'a atıf yapan tasarıda, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan etmesi ve ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşınmasına ilişkin kararına atıfta bulunarak "Kudüs'ün statüsüne ilişkin son kararlara yönelik derin teessüfte" bulunuldu.