BM zorda

Bosna, Afganistan, Somali, Mısır ve Suriye'de katliamlara seyirci kalması, Birleşmiş Milletler'i sorgulanır hale getirdi. D-8 eski Koordinatörü Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan "BM bu haliyle çok uzun yürüyemeyecek. Değişim kaçınılmaz" dedi. Çelikdoğan BM'nin imajını Türkiye'nin yerle bir ettiğini kaydetti.

İSMAİL UĞUR / ANKARA

Dünya Barışını sağlamak amacıyla kurulan BM, kurulduğu günden bu tarafa birçok meselede barışı sağlamak yerine katliam, acı ve gözyaşının sebebi haline geldi. BM Güvenlik Konseyi'nin adaletsiz yapısı barış yerine sürekli savaş üretti. Suriye'de yaşanan katliamlar karşısında BM'nin hiçbir işlev görmemesi bardağı taşıran son damla oldu. BM'nin adaletsiz yapısına karşı Türkiye'nin yoğun eleştirileri ve BM Güvenlik Konseyi'nin yapısının değiştirilmesine yönelik açıklamaları dünya ülkeleri nezdinde de ciddi destek görmeye başladı. BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi olan ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin dışında kalan diğer ülkelerin de çabalarıyla BM'nin yapısı değişmek zorunda kalacak.

Barış değil utanç örgütü

Önceli gün gerçekleşen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 68. Toplantısı'nda konuşan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM'nin savaş ve trajediler karşısındaki duyarsızlığını eleştirerek, Suriye'de yaşanan katliamın devam ettiğine dikkat çekti. "Acımasız eylemlerin faillerini adalete ve hukuka teslim etmeye muktedir bir BM'ye ihtiyacımız var" diyen Cumhurbaşkanı Gül, "BM'nin kurucularının tasavvur ettiği gerçek barışçı bir dünyaya ancak böyle bir BM'yle ulaşabiliriz. Dünyadaki yeni koşullar ışığında, gerçek anlamda demokratik temsil kabiliyetine sahip, etkin ve hesap verebilir bir Güvenlik Konseyi gerekmektedir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de asli sorumluluğunu yerine getirmedeki başarısızlığı utanç vericidir" ifadelerini kullandı.

BM'de değişim kaçınılmaz

Cumhurbaşkanı Gül'ün BM'ye yönelik eleştiri ve önerilerine Nijerya, Bosna Hersek, Lüksemburg, Tacikistan ve daha birçok katılımcı ülkeden destek ve tebrik geldi. Milat'a konuşan D-8 eski Koordinatörü Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan da, BM'nin mevcut yapısıyla faaliyetine devam edemeyeceğini belirterek, sadece 5 daimi üye ülkenin bütün dünya devletlerini kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmesine izin verilemeyeceğini söyledi. Çelikdoğan, "BM bu haliyle çok uzun yürüyemeyecek. Değişim kaçınılmaz" dedi.