BM son 20 yılın en kötüsü diyerek duyurdu!

Birleşmiş Milletler, Sudan'ın son 20 yılın en kötü gıda güvensizliği kriziyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Haber: Yunus Akseki

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) sözcüsü Vanessa Huguenin, Sudan'ın güneydoğusundaki Sinnar eyaletindeki Sinca bölgesinde yaşanan gelişmelerle ilgili basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Huguenin, Sinca'da Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi sonucu 60 binden fazla insanın evlerini terk ederek kaçtığını belirtti. Çatışmaların etkisiyle çoğunluğunun Gedaref eyaletine doğru göç ettiğini ifade etti.

Çatışmalar gıda güvensizliği krizini derinleştirdi

Sudan'daki güvenlik durumunun kötüleştiğini vurgulayan Huguenin, özellikle kadınlar, çocuklar ve ailelerin, yaşadıkları bölgedeki güvensizlik nedeniyle her şeylerini geride bırakarak kaçmak zorunda kaldığını söyledi. Sinnar eyaletindeki çatışmaların Sudan genelindeki gıda güvensizliği krizini derinleştirdiğini ve ülkenin son 20 yılın en kötü gıda kriziyle karşı karşıya olduğunu aktardı.

Hükümet karşıtı ordu ve HDK arasındaki çatışmaların devam ediyor

Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ve HDK arasındaki güç mücadelesi 1 yıldan fazla süredir devam ediyor.

HDK, 24 Haziran'da, orduyla şiddetli çatışmaların ardından Sinnar, Cezira ve Beyaz Nil eyaletlerini birbirine bağlayan stratejik bir konuma sahip Cebel Moya bölgesinin kontrolünü ele geçirdiğini iddia etmişti. Ordu ise 25 Haziran'da, güçlerinin HDK'nin Sinnar şehrine yönelik saldırısını püskürtmeyi başardığını ve onlara ağır can ve araç kaybı yaşattığını duyurmuştu.

Her 5 kişiden 1'i acil risk altında

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un açıklamalarına göre, Sudan'da yaşayan her 5 kişiden 1'i acil durum seviyesinde gıda güvensizliğiyle karşı karşıya bulunuyor. Ghebreyesus, 755 bin kişinin felaket düzeyinde açlıkla mücadele ettiğini ve 25,6 milyon kişinin akut seviyede açlık tehdidi altında olduğunu belirtmişti.

Son olarak, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan ortak açıklamada, Sudan'ın yeni gıda güvenliği projeksiyonlarının endişe verici boyutta olduğu ve ülkenin 2000'li yılların başından bu yana görülmemiş ölçekte bir açlık felaketiyle karşı karşıya olduğu vurgulanmıştı.