Türk, yazılı açıklamasında, Nijer'de geçen ay askeri yönetimin iktidarı ele geçirmesi sonucunda Nijer halkının daha fazla acı çekmek zorunda kaldığını ifade etti.
Askeri yönetime "anayasal düzeni derhal yeniden tesis etme" çağrısında bulunan Türk, "Nijer, iklim değişikliğine karşı en savunmasız ve dünyanın en fakir ülkelerinden biri. Nijer halkı yıllardır çok zorluklar çekti." ifadelerini kullandı.
Türk, Nijer'de demokrasi ve en savunmasız insanların yaşamlarının tehlikede olmasından endişeli olduğuna dikkati çekti.
Nijerlilerin sefaletlerine son verecek bir yol inşa etmek için seçtiği kişilerin anayasal düzene aykırı olarak zorla devrildiğini ve darbeciler tarafından tutuklandığını vurgulayan Türk, "Onlar derhal serbest bırakılmalı ve demokrasi yeniden tesis edilmelidir." ifadesini kullandı.
Darbecilerin, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum ve onunla birlikte çalışanların "vatana ihanetten yargılamak istemeleri" yönündeki kararından endişe duyduğunu kaydeden Türk, bu kararın demokratik olarak seçilmiş bir cumhurbaşkanı aleyhine siyasi olması ve demokratik kurumların normal işleyişini engellediğinden yasal dayanağının olmadığını belirtti.
Türk, Nijer'deki "özgürlük" kavramının tehlikede olduğunu da vurguladı.
Nijer'deki darbeNijer'de Cumhurbaşkanı Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.
Cumhurbaşkanı Bazum, 26 Temmuz'dan bu yana şahsi konutunda tutuluyor ancak Bazum'un telefon görüşmesi yapmasına izin veriliyor.