BM'den Myanmar saldırısını kınamayan BMGK'ye tepki

İngiltere ve Myanmar'ın Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcileri, BM Güvenlik Konseyine (BMGK) Myanmar ordusunun Sagaing bölgesindeki saldırısını kınamadığı için tepki gösterdi.

İngiltere BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward ile Myanmar BM Daimi Temsilcisi Kyaw Moe, BMGK'de Myanmar'daki gelişmelerin ele alındığı oturum öncesinde gazetecilere açıklamada bulundu.

Woodward, Myanmar ordusunun darbeden bu yana şimdiye kadarki "sivillere yönelik en ölümcül saldırısını" gerçekleştirdiğini belirtti.

Köyde çocukların da bulunduğu bir etkinliğe düzenlenen saldırının ardından ölü sayısının artmakta olduğunu işaret eden Woodward ordunun da saldırıyı inkar etmediğini dile getirdi.

İngiltere'nin çocukları ve silahsız sivilleri hedef alan bu katliamı kınadığını aktaran Woodward, "Bu saldırı uluslararası hukuka aykırı ve hiçbir şekilde savunulamaz. BMGK'nin de bu saldırıyı kınaması gerektiğini ve Myanmar'a ilişkin 2669 nolu kararın uygulanmasını talep etmesi gerekiyor. Konseyin şimdiye kadar bunu yapmamış olması endişe verici." diye konuştu.

Woodward, BMGK'nin ilk ve tek Myanmar kararı olan 2669 nolu kararı kabul ederken "birlik içinde" hareket ettiğini ancak halihazırda böyle bir durumun bulunmadığını vurgulayarak "Konseyde aynı birliğin sağlanması için çabalarımızı sürdürüyoruz. Bu korkunç saldırıya karşı Konseyin güçlü bir açıklama ve kınama yayımlaması gerekiyor." ifadesini kullandı.

'Bu bir savaş suçudur'

Myanmar BM Daimi Temsilcisi Moe da "Aralarında bebeklerin de bulunduğu sivillerin ölümüne yol açan ordunun bu saldırısı bir savaş suçudur, insanlığa karşı suçtur." dedi.

Uluslararası toplum ve BMGK'nin çağrılarına rağmen Myanmar'daki ordunun halka karşı "terör kampanyasını" sürdürdüğünü dile getiren Moe, "Myanmar halkı adına BMGK ve uluslararası topluma somut adım atarak ordunun saldırılarına son verme ve insan hayatı kurtarmaları için harekete geçme çağrısında bulunuyoruz." şeklinde konuştu.

Moe, asli görevi insanları korumak olan ordunun aksine insanları öldürdüğünü belirterek Myanmar halkının yardıma ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

Daimi Temsilci Moe, "BMGK'nin birlik içinde hareket etmesi gerekiyor." vurgusunda bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise BMGK'nin birlik içinde hareket etmesini engelleyen "sorunlu bir dönemden geçtiğini", Konseyden birlik içinde çıkan sesin çok daha güçlü olduğunu ve diplomatik çabaları desteklediğini aktardı.

'Myanmar ordusunun saldırısı'

Myanmar'ın Sagaing bölgesindeki Pa Zi Gyi kasabasında, aralarında muhaliflerin de bulunduğu yaklaşık 150 kişinin katıldığı bir törene yönelik hava saldırısı düzenlenmişti.

İsminin verilmesini istemeyen bir görgü tanığı, saldırının saat 07.00 sularında savaş uçaklarıyla başladığını ve ardından bölgenin helikopterlerle ateş altına alındığını söylemişti.

Saldırının yaklaşık 20 dakika sürdüğünü aktaran görgü tanığı, cenazelerin vücut bütünlüğü olmaması nedeniyle net ölü sayısını bilmediklerini ve sayının çok daha fazla olabileceğini sözlerine eklemişti.

'Ordu yönetime 2021'de el koymuştu'

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin eski fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1800'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alındı, 10 binin üzerinde kişi halen içeride tutuluyor.

Siyasi Tutukluları Yardım Kuruluşuna göre, ülkede darbeden bu yana 1900'den fazla kişi yaşamını yitirdi ve 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı vermişti.